Beroš: “Prosječna dob bolesnika u Hrvatskoj je 49,5 godina, muškaraca je više nego žena”

U Hrvatskoj je 361 zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, 46 više nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak na press konferenciji Nacionalnog stožera. Šest osoba je na respiratorima.

“Iako ta brojka na prvi pogled zvuči velika, ipak smo zadovoljni jer je i manja nego što smo očekivali”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Testirano je 3.013 bolesnika, a do pogoršanja je došlo kod jednog bolesnika te je tako njih šest na mehaničkoj ventilaciji. Njihovo stanje je stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, istaknuo je.

Prosjek godina bolesnika je 49,5 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene. Ako se govori o raspodjeli po dobnim skupinama, u dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a bolesnika u godinama od 70 do 80 je 6,1 posto oboljelih.

“To su dobri rezultati, ali možemo i moramo bolje. Međugeneracijska solidarnost je od iznimne važnosti prema uputama Stožera”, rekao je Beroš, donosi N1.

U ovom trenutku zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara svim izazovima, dodao je Beroš.

“U Klinici imamo 6 bolesnika na respiratoru, imamo izvrstan tim naših intenzivista, infektologa, koji su brojne ljude izvukli i spasili, iskreno se nadamo da ćemo i ovih šest i sve ubuduće uspjeti spasiti i pomoći im. U bolnici je hospitalizirano 39 bolesnika. Molim sve građane Republike Hrvatske da se pridržavaju svih mjera koje je za dobro svih nas”, rekla je Alemka Markotić.

Od iznimne je važnosti da se držimo higijenskih preporuka, pranje ruku, redovito čišćenje i dezinfekscija svih površina. Važno je da svi koji imaju mjeru samoizolacije, tu mjeru i poštuju, rekao je Krešimir Capak iz HZJZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...