Cestitka_Uskrs

Beroš rekao do kada može potrajati ovo stanje

Ministar Beroš sinoć je govorio o neodgovornosti zaraženih liječnika, a RTL je primilo pismo liječnika u kojem tvrde da nisu putovanje zatajili niti prekršili ni jednu preporuku nadležnih tijela izdanu u tom vremenu. Na pitanje je li čuo obje strane, odgovara:

“Kontaktirao sam ravnatelja. Do mene su došle i druge informacije. Morat ćemo o tome razgovarati”, jasno će.

Na pitanje imaju li liječnici u svim bolnicama dovoljno zaštitne opreme, ministar je rekao da imaju. Na pitanje o Dubravi i je li spremna, rekao je da je prva faza spremna, te da će druga i treća faza biti uskoro.

Kada je preuzimao dužnost rekao je da je primarni problem u zdravstvenom sustavu nedostatak liječničkog kadra. Ovih dana zdravstvo se suočava s nezabilježenom krizom, ali šalje poruku da ljudi u sustavu ima dovoljno, čak i unatoč zaraženim liječnicima, a posredno i djelatnicima u samoizolaciji. No, što ako ih se veći broj zarazi?

“Odluka u mobilizaciji zdravstvenih radnika mi omogućuje da popunimo praznine gdje ih nedostaje. U ovom trenutku to ne predstavlja opasnost”, jasno će.

Na pitanje što se događa ako broj zaraženih eksplodira kao u Italiji ili Španjolskoj, odgovorio je:

“Mi smo sve naše poteze temeljili na stručnim procjenama”

“Radimo sve da nam se to ne dogodi. Izvjesno je da će doći do povećanja broja zaraženih. Vidimo da smo puno bolji od zemalja u okruženju”, poručio je.

Na pitanje je li preminula osoba iz samoizolacije u Istri – umrla zbog posljedica koronavirusa, odgovara:

“Nije došao nalaz ni testiranja i obdukcije. Osoba je bila u samoizolaciji, ali nije pokazivao znakove teže bolesti”, kaže ministar.

Obitelj preminulog iz Poreča večeras tvrdi da su zvali epidemiologe, da se osoba nije dobro osjećala – ali da je reakcija odgovornih bila kriminalna te da su odugovlačili su s uzimanjem brisa više od 24 sata, a u tom periodu osobi se pogoršalo stanje,više nije mogao disati i bilo prekasno… Ministar na to odgovara:

“Ja ne mogu tvrditi da cijeli sustav dobro funkcionira. O tim detaljima treba razgovarati. Svaki pojedini slučaj treba sagledati u punom kontekstu. I ako postoji odgovornost, onda reagirati. Treba vidjeti o čemu se radi”, ustvrdio je Beroš.

Od ponoći kreću rigorozne mjere – jesu li došle u pravo vrijeme?

Komentirao rigorozne mjere

“Mi smo sve naše poteze temeljili na stručnim procjenama. Mislimo da su pravodobne, to pokazuje i rezultat. Lako je zatvoriti sve aktivnosti, međutim, tada život staje. To nije dobro. Ali ni tako nije izvjesno da ćemo zaustaviti širenje virusa”, jasno će ministar.

Na pitanje može li se u Hrvatskoj i kada očekivati karantena, kaže:

Ako broj oboljelih bude puno veći sada, ako širenje bude veće nego sada, onda ćemo razgovarati o mjerama”, jasno će.

U Sloveniji je do danas ukupno testirano 8730 osoba, u Hrvatskoj 1171. Zašto tolika razlika u broju testova?

“Ne znam zašto oni testiraju toliko više bolesnika. Međutim, njegovi rezultati zaustavljanja širenja su loši. Naša struka je to odlučila i mi se toga držimo. Rezultati ukazuju da je takvo promišljanje bilo utemeljeno. Plenković je povukao potez državnika. On nije posumnjao na koronavirus”, rekao je ministar i dodao:

“Mi smo svjesni situacije, transparentni smo. Sve naše postupke baziramo na stručnom uvjerenju. Znamo tko nam je neprijatelj i nastojimo biti što spremniji”, kazao je.

“Ovo može potrajati do šestog ili sedmog mjeseca”

Ministar je također rekao da svaka kriza iznjedri nešto dobro.

“Vidimo ponašanje, vidimo solidarnost. Bit ćemo jači i složniji si sretniji”, rekao je i dodao je tim kojem je na čelu funkcionira jako dobro i da je sretan.

Jučer je otkazan Eurosong polovicom svibnja, čak i Glastonbury festival u Velikoj Britaniji predviđen tek za lipanj. Može li se isto očekivati i sa, recimo, INMusic festivalom u Zagrebu krajem lipnja? Na pitanje do kada misli da bi mjere predostrožnosti mogle potrajati, rekao je:

“Teško je dati procjenu. Ako se koronavirus bude ponašao u skladu sa svim epidemijama, izvjesno je da može trajati do šestog ili sedmog mjeseca.”, poručio je ministar.

Na pitanje hoćemo li do tada biti pod ovim strogim mjerama, Beroš je rekao:

“Ako i to bude tako, to neće biti strašno. Bitno je da to preporodimo i krenemo dalje” rekao je ministar u RTL Direktu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...