Burza rada se puni, u samo devet dana 6900 otkaza!

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti

Ožujak je inače mjesec kada se prazni burza rada, a lani su poslodavci morali moliti Vladu da im omogući dodatni uvoz radne snage.

Nažalost, zbog pandemije korona virusa, zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista, situacija je danas potpuno drugačija.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz, doznaje 24 sata. Podaci su zaključni sa srijedom poslijepodne.

Istovremeno je s burze otišlo 3.617 osoba, od čega je 2.703 zaposleno. Tvrtke koje proizvode, poput prehrambenih ili proizvođača higijenskih potrepština rade punim kapacitetima.

Kada se to zbroji, u devet dana, na burzi je skoro četiri tisuće osoba više: trenutačno oko 138.700.

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti. Najviše dolazaka bilježi Zagreb, zatim Split, Rijeka, Osijek, Pula, a najmanje ih je u Kutini i Vukovaru.

Na Internet stranicama Zavoda se vidi i znatan pad radnih mjesta u ponudi. Još prošli tjedan bilo je oglašeno skoro 19.000 radnih mjesta, a sada ih je nešto više od 14.000.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...