Cappelli: “U ponedjeljak izlazimo s novim mjerama za pomoć turizmu”

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je izjavio da je za pomoć turizmu zbog situacije s koronavirusom pripremljen veliki broj mjera, koje se ovih dana dorađuju, kao i kriteriji prema kojima će se mjere provoditi, a trebale bi biti poznate u ponedjeljak, najkasnije u utorak.

“Imamo već veliki broj mjera koje smo stavili na papir. Međutim, bitni su kriteriji po kojima će se raditi, što je najbitnije, i to će se ovih dana zatvoriti. Kriteriji se rješavaju i s bankama i drugima te bi u ponedjeljak, najkasnije utorak, s time išli van”, najavio je Cappelli odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Vlade.

Komentirajući novinarski upit o važnost talijanskog tržišta za hrvatski turizam, s kojeg će se ove godine zbog koronavirusa sigurno bilježiti manji promet, te ukidanje nekih avio linija Lufthanse koji povezuju Hrvatsku i Njemačku, rekao je kako je “u ovom trenutku skoro pa najmanje bitno jedna linija manje ili više”.

“Vidite da se sada očito pomalo ‘zatvaraju’ letovi, to je evo uveo i američki predsjednik Donald Trump, tako da nema tu puno zašto ili kako i hoćemo li time nešto napraviti ili ne. Sada je najvažnije zadržati zdravlje ljudi i turista koji su u Hrvatskoj, da se osjećaju sigurno i da im nudimo sve informacije i što im je potrebno”, poručio je Cappelli, dodavši da je i Croatia Airlines za sada zatvorila neke letove te da se iz dana u dan razmatra situacija.

Odgovarajući upit o Dubrovniku, koji će zbog preporuke SAD-a da se ne leti u Europu imati i manje američkih turista te novinarsku konstataciju kako će “Dubrovnik će biti mjesec dana na aparatima”, ministar turizma je ocijenio da će to, kao i nedolasci kruzera, utjecati na Dubrovnik.

“Jednostavno to je sada takva situacija, a Dubrovčani jako dobro znaju što je karantena i krizne situacije i kako se s time nositi i spremiti za neko bolje vrijeme”, rekao je Cappelli.

Smatra i da će turizam moći podnijeti ovu situaciju. Uskrsni i prvomajski praznici možda neće biti ‘najpuniji’, ali Hrvatska već ima turizam cijele godine i ako se situacija smiri, moguće da ćemo uloviti dobar dio ljetne špice, tj. turistički dobre srpanj i kolovoz, kada se i ostvaruje oko 60 posto godišnjeg prometa, pa bi možda nakon toga ovu godinu mogli biti i na pozitivnoj nuli, rekao je.

“Moramo, i ja i svi mi, biti optimistični i naći načine kako da iz svega ovoga što lakše izađemo”, zaključio je Cappelli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...