Čujete li šum, postoji rješenje!

Tinitus ili šum u uhu je poremećaj koji može biti potpuno bezazlen, ali i povezan s drugim uzročnicima poput starenja, gubitka sluha, poremećaja krvožilnog sustava ili ozljede uha. Može se pojaviti i kao nuspojava određenih lijekova, zbog različitih bolesti, a najčešće se pojavljuje zbog izlaganje prevelikoj buci. Od ovog poremećaja pati do 15% ljudi u svijetu i najčešće čuju zujanje, šum, zvonjenje, zviždanje, cvrčanje i druge zvukove. Ti zvukovi mogu biti različite glasnoće, mogu pulsirati, tj. pratiti kucanje srca, pojaviti se u jednom uhu ili u oba te mogu biti prisutni stalno ili samo povremeno.

Postoje dva tipa tinitusa: objektivni i subjektivni tinitus. Objektivni tinitus (rjeđi oblik) je onaj koji nastaje zbog zvukova struktura poput pulsirajućeg zvuka uzrokovan šumom krvotoka.

Subjektivni tinitus najčešća je pojava gdje bolesnik čuje zvuk bez vanjskog podražaja. Ovaj poremećaj se može s vremenom pogoršati, ali može se i uspješno izliječiti. Nastanak tinitusa možete spriječiti tako da izbjegavate buku koja može još više oštetiti sluh i pogoršati zujanje. Pametno je i jesti što zdravije te izbjegavati kofein, pušenje i alkohol jer mogu uzrokovati nastajanje tekućina u uhu i nepotrebno pogoršanje stanja.

Danas postoji jako puno načina za uklanjanje šuma u uhu kao što je uklanjanje voskom, liječenje vaskularnih problema, itd. Međutim, jedan od učinkovitijih tretmana protiv tinitusa koji se koristi u novije vrijeme je laserska terapija. Laser se koristi za uklanjanje šuma u uhu, tj. za biostimulaciju promjena na molekularnoj razini unutarnjeg uha. Ova terapija zapravo omogućuje djelomičnu regeneraciju stanica unutarnjeg uha. Radi se o laseru niskog intenziteta te je terapija (LLLT) jednostavna, sigurna i bezbolna.

Bontech je tvrtka s 30 podružnica u zemlji i sa sjedištem u Splitu. Jedan je od glavnih hrvatskih proizvođača slušnih aparata koji se bavi različitim uslugama poput laserske terapije za tinitus te proizvodnjom i distribucijom proizvoda poput slušnih aparata, proizvoda za zaštitu sluha, aparata za komunikaciju, itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...