Divjak: “Ukidanje mature je posljednja opcija. Ocjenjivanje se neće ukidati, uskoro stižu upute”

Zbog epidemije koronavirusa usred smo jedne od najizazovnijih školskih godina. Učenici i učenice pohađaju online nastavu i ne zna se kad će natrag u učionice. Međutim, ocjenjivanje se neće ukidati, upute kako će ono izgledati trebale bi stići krajem idućega tjedna, a odgoda mature zasad nije opcija, kazala je za RTL Danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Zoranom Čičak Kulić.

”Ocjenjivanje se neće ukidati, ali ostavili smo dva tjedna za prilagodbu. Krajem idućega tjedna ili možda i ranije dat ćemo uputu školama. Ovo je period u kojem se uhodava online nastava, a što se tiče tri najvažnija kriterija koja bi trebalo primjenjivati u ocjenjivanju su da se vrednuje ono što je bitno i da već sad oslobodi vrijeme nepotrebnih detalja, zatim sve ono što smo govorili u reformi da treba vrednovati – problemsko rješavanje i kritičko razmišljanje, a ne da djeca budu skladišta podataka, i naposljetku da iskoristimo mogućnosti koje imamo ‘’, istaknula je Divak.

Kazala je i da su spremni na to da kraj škole dočekamo online: ‘’Imamo i te scenarije i zato je važno shvatiti ovo kao jednu novu realnost u kojoj smo se osnažili i sada idemo korak po korak’’.

Što se tiče zaostataka zbog štrajka prosvjetara, Divjak je istaknula da je to već nadoknađeno i naglasila: ‘’Ovo je sve novo i nemamo još informaciju kada ćemo se vratiti u škole, ali za sve to scenarij postoji kao što smo imali i dobru pripremu za nastavu na daljinu’’.

Mnoge, međutim, zabrinjava što će biti s maturom i pitaju se hoće li doći do odgode, a ministrica umiruje: ‘’Mi smo napravili iskorak u smislu da imamo pripreme, evo i na RTL-u, no sada je izgledno da se esej koji je bio planiran za svibanj neće pisati u svibnju, nego će biti prebačen u neki od sljedećih termina. Bit će online što znači da će trebati testirati i tehnologiju. Imamo osjećaj da im treba izaći ususret, ali maturanti moraju znati da ne uče za maturu, nego kompetencije za kasnije u životu’’.

Ukidanje mature, kaže Divjak, ‘’trebala bi biti apsolutno posljednja opcija’’. ‘’Odgoda je moguća, no ispiti su pripremljeni, ali nisu uklesani u kamen, moguće su modifikacije’’, kazala je Divjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...