Dukić smanjuje plaće gradskoj upravi, ukida naknade za nadzorne odbore, reducira financiranje udruga i javne rasvjete

Pred nama je prva od mjera predviđenih za pomoć gospodarstvu, uzrokovana pandemijom Covid-19, rekao je jutros gradonačelnik Branko Dukić, na sjednici Gradskog vijeća koja je održana elektronskim putem.

“Danas održavamo sjednicu elektronskim putem, sa prvim mjerama za pomoć gospodarstvu, a odnose se na oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti izdane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite zadarske županije. Gradu Zadru se ovom mjerom smanjuje prihod za 8 – 9 milijuna kuna kroz 3 mjeseca. Ujedno, ovim putem pozivamo i privatne zakupodavce da se prilagode trenutku u kojem se nalazimo i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce.

Cilj ovih mjera je pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize i očuvanju radnih mjesta. Trenutno radimo na analizi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koja bi se primijenila na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine, tako da uskoro možemo očekivati još jednu sjednicu Gradskog vijeća elektroničkim putem.

Pred nama je prvenstveno zdravstvena borba, a usporedno sa tom borbom i ekonomska borba za očuvanjem svakog radnog mjesta, te je nužno nizom mjera pomoći gospodarstvu i ranjivim skupinama. Zbog svega navedenog u sljedećem razdoblju možemo očekivati znatne promjene u proračunu, kako na prihodnoj strani, očekujući otežani priljev, tako i na rashodnoj strani, prilagođavajući se trenutku u kojem se nalazimo.

Zahvati u proračunu:

– Smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca.

– Ukidanje plaćanje naknada za članstvo u Upravnim vijećima javnih ustanova

– Ukidanje plaćanje naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra

– Reduciranje financiranja programa rada udruga na 3 mjeseca

– Smanjenje troškova javne rasvjete

– Odgoda novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca

– Za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih.

Ovaj tjedan očekujemo drugi set mjera Vlade. Vidite da se stalno proširuju i mi ćemo ih sukladno našim mogućnostima kao grad nadopuniti. Idemo s onim što mi možemo i to prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike i naknade onima koji su ostali bez posla i nastavak oslobađanja od naplate usluga koje se u ovom trenutku ne koriste.

Ide nam teško vrijeme, ali i grad i država su preživjeli i teže od ovog. Ponašali smo se financijski odgovorno prethodnih godina, vratili kredite i dugove i pomoć ćemo građanima koliko god je u našoj mogućnosti. Nadajmo se da će sve skupa završiti brzo.

Amandmani ( inicijative) koji su pristigli na gradsko vijeće primljeni su na znanje i bit će razmatrani na slijedećoj sjednici. Zahvaljujem svima.

Očekujte poziv u najskorijem roku na novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj ćemo iznijeti prijedlog rebalansa i širih mjera. Mjere i njihovu financijsku težinu ćete imati uskoro kao i poziv na novu sjednicu vijeća.

Pozivam sve još jednom da poštuju upute Stožera, da čuvamo sebe i svoje bližnje, da pomognemo starijima i kroničnim bolesnicima sačuvati zdravlje i živote. Financije nisu nebitne i zajedno ćemo izaći iz ove situacije, ali za zdravlje najviše možete napraviti sami. Ostanite doma”, poručio je gradonačelnik Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...