elektronska sjednica gradskog vijeća

Dukić smanjuje plaće gradskoj upravi, ukida naknade za nadzorne odbore, reducira financiranje udruga i javne rasvjete

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Pred nama je prva od mjera predviđenih za pomoć gospodarstvu, uzrokovana pandemijom Covid-19, rekao je jutros gradonačelnik Branko Dukić, na sjednici Gradskog vijeća koja je održana elektronskim putem.

“Danas održavamo sjednicu elektronskim putem, sa prvim mjerama za pomoć gospodarstvu, a odnose se na oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti izdane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite zadarske županije. Gradu Zadru se ovom mjerom smanjuje prihod za 8 – 9 milijuna kuna kroz 3 mjeseca. Ujedno, ovim putem pozivamo i privatne zakupodavce da se prilagode trenutku u kojem se nalazimo i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce.

Cilj ovih mjera je pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize i očuvanju radnih mjesta. Trenutno radimo na analizi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koja bi se primijenila na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine, tako da uskoro možemo očekivati još jednu sjednicu Gradskog vijeća elektroničkim putem.

Pred nama je prvenstveno zdravstvena borba, a usporedno sa tom borbom i ekonomska borba za očuvanjem svakog radnog mjesta, te je nužno nizom mjera pomoći gospodarstvu i ranjivim skupinama. Zbog svega navedenog u sljedećem razdoblju možemo očekivati znatne promjene u proračunu, kako na prihodnoj strani, očekujući otežani priljev, tako i na rashodnoj strani, prilagođavajući se trenutku u kojem se nalazimo.

Zahvati u proračunu:

– Smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca.

– Ukidanje plaćanje naknada za članstvo u Upravnim vijećima javnih ustanova

– Ukidanje plaćanje naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra

– Reduciranje financiranja programa rada udruga na 3 mjeseca

– Smanjenje troškova javne rasvjete

– Odgoda novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca

– Za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih.

Ovaj tjedan očekujemo drugi set mjera Vlade. Vidite da se stalno proširuju i mi ćemo ih sukladno našim mogućnostima kao grad nadopuniti. Idemo s onim što mi možemo i to prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike i naknade onima koji su ostali bez posla i nastavak oslobađanja od naplate usluga koje se u ovom trenutku ne koriste.

Ide nam teško vrijeme, ali i grad i država su preživjeli i teže od ovog. Ponašali smo se financijski odgovorno prethodnih godina, vratili kredite i dugove i pomoć ćemo građanima koliko god je u našoj mogućnosti. Nadajmo se da će sve skupa završiti brzo.

Amandmani ( inicijative) koji su pristigli na gradsko vijeće primljeni su na znanje i bit će razmatrani na slijedećoj sjednici. Zahvaljujem svima.

Očekujte poziv u najskorijem roku na novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj ćemo iznijeti prijedlog rebalansa i širih mjera. Mjere i njihovu financijsku težinu ćete imati uskoro kao i poziv na novu sjednicu vijeća.

Pozivam sve još jednom da poštuju upute Stožera, da čuvamo sebe i svoje bližnje, da pomognemo starijima i kroničnim bolesnicima sačuvati zdravlje i živote. Financije nisu nebitne i zajedno ćemo izaći iz ove situacije, ali za zdravlje najviše možete napraviti sami. Ostanite doma”, poručio je gradonačelnik Dukić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar