Evo kako će se zaključivati ocjene i održavati državna matura

Među učenicima se pojavio i strah da će se ocjene zaključivati prema postojećem stanju, što djeluje nepravedno.

RTL Danas doznao je najbitnije detalje o programu nastave na daljinu u vrijeme epidemije koronavirusa i totalne blokade u zemlji.

Glavni savjetnik ministrice Blaženke Divjak, Marko Košiček, govorio je novom edukativnom programu ‘Matura na RTL-u 2’ koji s emitiranjem počinje danas – u subotu, 28. ožujka od 9:30 do 11:30.

Sadržaj će biti namijenjen svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature. Maturante ove subote očekuju pripreme iz Hrvatskog jezika. Nastavnici će im videolekcijama pomoći da se pripreme za polaganje eseja na državnoj maturi.

‘Stvari su se uhodale’

Košiček kaže kako se situacija ovaj tjedan stabilizirala. “Možemo reći da su se stvari uhodale, imamo više od 450.000 učenika u 39.000 virtualnih učionica i zbornica. Lekcije su na YouTubeu i TV. Kreću i pripreme za maturante, a uskoro ćemo objaviti još iznenađenja”, kazao je Košiček.

Na žaljenje učenika da nikad nisu bili više opterećeni kazao je: “Naglasak je bio postaviti sustav i neki su učitelji shvatili to kao da moraju zadati više nego inače, drugi su shvatili da moraju premalo. Zato sutra ide napomena kako je optimalno voditi nastavu na daljinu”, naglašava Košiček.

‘Spremni smo za svaku situaciju’

Kaže kako Ministarstvo ima planove za dalje te da su spremni za svaku situaciju. “Imamo različite scenarije i idemo korak po korak. Planiramo sljedeće korake i dobro smo se pripremili, mnoge europske zemlje žele učiti od nas pa prevodimo sve naše materijale i strategiju. Također, još uvijek nema ocjenjivanja, da se učenici uhodaju i da optimiziramo sve skupa, ali i da vidimo kako izgleda dan”, kazao je Košiček.

Među učenicima se pojavio i strah da će se ocjene zaključivati prema postojećem stanju, što djeluje nepravedno.

“To nikad nismo rekli i to se neće dogoditi. Ako ova situacija potraje, bit će i ocjenjivanja i sigurno se neće zaključiti ocjene na temelju postojećeg stanja”, obećao je Košiček.

Što se tiče panike vezane za državnu maturu, glavni savjetnik ministrice kaže kako ona nije potrebna.

“Razrađujemo sve scenarije, tek smo u ožujku i daleko je lipanj. Ako će biti potreba za prilagodbom, bit ćemo spremni, ali u ovom trenutku, idemo korak po korak. Doći će na red i državna matura”, zaključio je Košiček a javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...