Glasovac: “Nije Bernardić mislio ništa loše, svatko se može krivo izraziti”

Predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, SDP-ova Sabina Glasovac bila je gošća Newsrooma. Komentirala je izjavu Davora Bernardića o ženama, kao i općenitu poziciju žena u Hrvatskoj.

Upitana je li Davor Bernardić shvatio težinu njegove izjave, Glasovac je kazala: “Mislim da je shvatio. Iako on nije, uvjerena sam, inicijalno mislio ništa loše. Izjava je apsolutno nespretna, pa usudit ću se reći i neprihvatljiva. Dosta je žena u stranci pa i van stranke ta izjava poprilično uznemirila i povrijedila”.

No, kaže Glasovac, može se svakom dogoditi da se krivo izrazi, odrazi.

“Iako kroz autorizaciju mi imamo mogućnost to dobro provjeriti – je li kontekst onakav što smo mislili reći i to mijenjati. Ne mijenjati ono što smo rekli, nego naprosto kontekst onoga što smo željeli prenijeti i uobličiti na način kako to treba, ali treba jako paziti što govorite i kako govorite”, kazala je.

“Ja ga tu i shvaćam”, nastavlja Glasovac. “Ta odluka od 10 koordinatora je donesena. Kad mu postaviti pitanje zašto tu nema žena, teško je to braniti. Teško je tu odgovoriti na pitanje zašto tu nema niti jedne žene, mislim da se on tu malo zapleo. Zapravo, pokušavajući objasniti zašto tu nema žena”, ističe.

Glasovac napominje kako ima zaista kvalitetnih žena na terenu u SDP-u.

“Mi imamo zaista kvalitetnih žena na terenu. Međutim, činjenica je da SDP jedina stranka koja u ovom trenutku ide iznad ove kvote od 40 posto. SDP je jedina stranka u Hrvatskoj da se na listama slaže jedan muškarac i jedna žena (ZIP sistem).

Smatra li da ta izjava može štetiti SDP-u?

“Mislim da ne. SDP ozbiljno radi na pripremama za izbore. Na kraju će vas ljudi ipak vrednovati prema djelima. Ako liste, kad govorimo o položaju žena, tu će najbolje govoriti i nositelji lista i liste općenito. Nadam se da će nas u tome što prije početi pratiti i druge stranke. Nije to jednostavno tako slagati liste”, rekla je Glasovac.

Položaj žena u Hrvatskoj

Žene i dalje u Hrvatskoj čine većinu nezaposlenih, žene i dalje rade u potplaćenim sektorima, žene su i dalje zbog trudnoće i planiranja trudnoće u lošijem položaju. Mi i dalje živimo u društvu u kojem se ne valoriziraju jednako žene i muškarce na tržištu radi”, naglašava Glasovac.

Napomenula je kako mi i dalje ne uspijevamo kao država odgovoriti na slučajeve femicida.

“Vi imate Vladu koja odbija izvršiti odluku Ustavnog suda da mora donijeti Zakon o medicinskom prekidu trudnoće na zahtjev žena. Radi se prije svega o njenom zdravlju i sigurnosti. U ovom trenutku žene su taoci sitnog politikanstva”, kazala je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...