Globalna recesija zbog koronavirusa sve više prijeti: “Turistička sezona će apsolutno podbaciti”

Jedna od žrtava virusa sigurno je i svjetska ekonomija. Zaraza se širi nezaustavljivo. Sve se glasnije spominje moguća globalna recesija i veće štete za gospodarstvo nego što se ranije procjenjivalo. Cijene dionica na burzama diljem svijeta survale su se i danas, kao i više puta u protekla tri tjedna. Na Zagrebačkoj burzi na pola je sata prekinuto trgovanje.

Premijer je u kontaktu s vlastima susjednih zemalja i smiruje situaciju kaže da sve pomno prate i da zasad nema potrebe za rebalansom proračuna. S druge strane, Njemačka je već najavila da će s 12 milijardi eura pomoći domaćim kompanijama da zbog koronavirusa ne dožive bankrot ili gubitak radnih mjesta. Ipak, crne vijesti počinjemo jednom dobrom.

Dok u Hrvatskoj vozači razmišljaju koliko će i kad natočiti u automobil, cijena nafte na svjetskom tržištu pala je za 30 posto. Takvo što nije viđeno još od 91 i Zaljevskog rata. Zbog sniženja koje stiže iz Saudijske Arabije, gorivo bi i u Hrvatskoj moglo biti osjetno jeftinije već sutra. Vozači u to ne vjeruju.

”Neće nikad jeftinije gorivo biti. Nama će uvijek biti gorivo koliko Vlada odluči. Mislim da nećemo ništa jeftinije plaćati. To su veliki igrači koji kontroliraju i upravljaju s tim”, komentirao je Damir iz Zagreba.

”Neće sigurno, to nikad ne prati cijene na tržištu i ova cijena za nas. Tako da smo uvijek u nepovoljnom položaju”, rekao je Jelenko iz Zagreba.

Kako širenje koronavirusa usporava svjetsko gospodarstvo, tako se očekuje i smanjena potražnja za naftom. Predlagalo se smanjenje proizvodnje, ali Rusija na to nije pristala. Pa su Saudijci kao najveći proizvođači kontrirali spuštanjem cijena i većom proizvodnjom nafte, donosi RTL.

”Ukoliko ova situacija potraje možemo očekivati pad cijena goriva. Cijelo vrijeme tumačimo da su cijene derivata vezane za cijenu na tržištima. Ako padne mora past i cijena na pumpama. Ali ono što će se dogodit kasnije da budemo svjesni toga. Nakon svakog velikog pada dolazi i veliko povećanje. Tako da ne bih isključio ako se ova situacija smiri da nakon pada od 30 posto dođe do povećanja čak i do 50 posto”, kazao je naftni stručnjak Davor Štern.

Američki predsjednik na Twitteru je napisao da su svađa između Rusije i Saudijske Arabije i korona virus razlog zašto su pale burze. Cijene dionica diljem svijeta u padu su treći tjedan za redom zbog virusa koji se širi svijetom. No, Donald Trump i dalje misli da se koronu može tretirati kao gripu, iako je broj oboljelih i u SAD-u sve veći.

”Prošle je godine 37.000 Amerikanaca umrlo od gripe. Procjenjuje se da svake godine umre između 27.000 i 70.000. Ništa se ne zatvara, životi i ekonomija nastavljaju dalje. U ovom trenutku imamo 546 potvrđenih slučajeva i 22 smrti. Razmislite o tome”, izjavio je Trump.

Za razliku od Trumpa, ekonomski stručnjaci misle da je globalna recesija sve izglednija jer kineske tvornice ne rade punom parom. Brookings institut, koji je usput rečeno ponudio posao Kolindi Grabar-Kitarović, objavio je da su šanse za ulazak svijeta u recesiju preko 50 posto.

Ne planiraju rebalans

A zašto se to svakoga tiče? Mirovinski fondovi u Hrvatskoj teški su oko 107 milijardi kuna, a pad burzi mogao bi ugroziti ono taj oblik štednje građana.

”Svakako su ugroženi jer cijene dionica padaju, ali isto tako su ugroženi jer mirovinski fondovi imaju puno svoje imovine u državnim obveznicama. Pitanje je što će se dogoditi s državnim proračunom, ako punjenje proračuna ne bude barem onakvo kakvo je bilo prošle godine. Turistička sezona će apsolutno podbaciti, morat će se ići u rebalans proračuna”, rekla je ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević za RTL.

Iako Njemačka već priprema 12 milijardi eura za pomoć domaćim kompanijama, u Vladi rebalans za sad ne planiraju.

”Kada dođe trenutak, mi ćemo znati koje mjere poduzimati. U ovo trenutku nema potrebe za bilo kakvim pogledom u rebalans proračuna”, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska ima razloga za brigu, jer po gospodarskom razvoju od nas su u Europskoj uniji gori još samo Bugari. A lijek za gospodarstvo zbog korone nikako ne bi smjeli biti veći porezi.

”Ja mislim da ovaj put nećemo moći ići s povećanjem poreza. Prvenstveno zato jer će to eutanazirati Hrvatsku ekonomiju. Zato treba ići na to da se, ne samo u turističkom sektoru, nego svima smanje. Jer jednostavno je to jedini način da se s ovim iznenadnim kao koronavirus nosimo. Mislim da nema nikakvih izgovora da se porezi smanje”, smatra Pribičević.

Neke tvrtke već osjećaju posljedice, iz Croatia Airlinesa javljaju nam da ljudi otkazuju čak i već plaćena putovanja. Prošli tjedan imali su 17 posto manji promet nego u istom razdoblju lani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...