Hakeri trljaju ruke: Milijardu Androida nije dobilo sigurnosno ažuriranje više od godine dana i spremni su za hakiranje

Točan broj uređaja koji koriste neku verziju operativnog sustava Android veoma je teško reći jer se gotovo svake minute u svijetu negdje proda barem jedan novi.

No prema podacima britanske organizacije Which?, više od milijardu uređaja koji koriste Android ugroženo jer nisu u mogućnosti koristiti najnoviju verziju tog operativnog sustava.

Kako ističu iz organizacije Which?, upravo su uređaji (prije svega pametni telefoni) koji su proizvedeni 2012. ili ranije najranjiviji i izloženi potencijalnim hakerskim napadima, krađi podataka, virusima i malwareima koji kruže.

Prema Googleovim podacima, 42,1 posto Androida diljem svijeta koristi verziju 6.0 ili stariju (trenutačno je aktualna verzija 10).

Problem je što od 2018. godine Google nije izbacio nikakvu sigurnosnu zakrpu za Androide verzije 7.0 ili niže, a većina telefona starijih od dvije godine ne dobiva nikakva sigurnosna ažuriranja.

Which? je svoje otkriće podijelio s Googleom, ali nije dobio nikakav odgovor da Google želi pomoći korisnicima koji koriste zastarjele verzije Androida.

Zabrinjavajuće je da i najskuplji Android uređaji imaju tako kratak rok trajanja prije no što izgube sigurnosnu podršku, što ostavlja milijune korisnika izložene potencijalnim hakerskim napadima. Google i proizvođači telefona moraju biti jasni kad su u pitanju sigurnosna ažuriranja i davati točne informacije o tome koliko će dugo trajati te što kupci mogu napraviti nakon što isteknu, istaknula je Kate Bevan iz Which?.

Što učiniti ako imate stariji uređaj?

Prije svega provjerite koju verziju Androida koristi vaš uređaj. To je najjednostavnije saznati ako uđete u aplikaciju Postavke/Settings, potom Sustav/System, pronađete O telefonu/About Phone i tamo pogledate što piše o verziji koju vaš uređaj koristi.

Potom pokušajte ažurirati svoj operativni sustav. Povežite se na internet (najbolje putem Wi-Fija) i u Postavkama/Settings, Sustav/System, Napredni sustav/Advanced System pronađite opciju Ažuriranje/Update. Ovisno o verziji Androida koju uređaj koristi, ta se opcija može nalaziti i na drugom mjestu (npr. u dijelu O telefonu). Pokušajte ju pronaći i pokrenuti ažuriranje. Ako je ažuriranje dostupno, preporučujemo da prvo napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka (slike, videa i drugi dokumenti), kako ne biste ostali bez njih. Nakon što ste napravili kopiju, možete pokrenuti ažuriranje koje može potrajati nekoliko minuta.

Ako pak ne možete ažurirati svoj uređaj, imate dvije mogućnosti. Prva je biti oprezniji tijekom korištenja telefona. Prije svega to podrazumijeva oprez prilikom pregledavanja interneta, kako ne biste “pokupili” neki virus. Također, nemojte instalirati aplikacije koje nisu na Google Playu, a i kod tih aplikacija budite oprezni i instalirajte samo aplikacije od poznatih izvora.

Nemojte klikati na sumnjive linkove koje primate u e-mailovima, SMS-ovima ili chat aplikacijama.

Napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka na računalu i, ako je to moguće, u oblaku kako biste bili sigurni da nećete ostati bez njih.

Nije naodmet ni da instalirate antivirusni program na svoj uređaj, no to bi moglo biti problematično ako imate stariji uređaj jer je izbor antivirusnih programa za njih veoma ograničen.

S druge strane, uvijek možete razmisliti o kupovini novog uređaja s kojim ćete barem dvije godine biti mirni, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...