u svijetu 3200 umrlih

Hrvatska bi mogla proglasiti epidemiju, razmatrati će se o zatvaranju škola

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Kako Vijesti.hr doznaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razmatra se o proglašenju epidemije u Hrvatskoj. Dođe li do toga, tada će se razmatrati i o zatvaranju škola.

U svijetu je zabilježeno 93.000 oboljelih i 3200 umrlih od koronavirusa. U Hrvatskoj je desetero oboljelih. Inače, za proglašenje epidemije potrebno je deset slučajeva. Dosad su testirana 254 uzorka i svi su negativni, a za razliku od Italije, nema ni smrtnih slučajeva.

Za to vrijeme, talijanska Vlada razmišlja o zatvaranju svih škola i sveučilišta u zemlji. Kako je rekla talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina, Italija će za nekoliko sati donijeti odluku o zatvaranju škola i sveučilišta, piše Guardian.

Nadalje, Italija razmatra mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu talijanski ministar sporta  Vincenzo Spadafora.

“Idemo prema toj odluci”, kazao je Spadafora.

U Italiji je dosad zaraženo više od 2500 ljudi, a umrlo ih je čak 79. Više mrtvih imaju samo Kina i Iran.

Globalna pandemija

Njemački ministar ocijenio je kako je zaraza koronavirusom postala “globalna pandemija”.

“Od epidemije koronavirusa u Kini nastala je svjetska pandemija. Svaki dan informirat ćemo javnost o tome što znamo”, rekao je Jens Spahn.

Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost Vlade da “uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene”.

On je opravdao otkazivanje nekih masovnih događaja na kojima bi se okupile tisuće ljudi poput Međunarodnog salona turizma koji se trebao održati u Berlinu od 4. do 8. ožujka.

“Bez sumnje, sigurnost građana važnija je od gospodarskog interesa”, kazao je Spahn.

Usporedno s porastom broja zaraženih koronavirusom koji su primljeni u bolnice, njemački ministar je, među ostalim, najavio mogućnost odlaganja nekih operativnih zahvata koji nisu hitni.

“To će biti cilj idućih dana i tjedana”, dodao je Spahn.

Njemačka je zabranila izvoz medicinskog zaštitnog materijala, posebice zaštitnih maski.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar