Hrvatska bi mogla proglasiti epidemiju, razmatrati će se o zatvaranju škola

Kako Vijesti.hr doznaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, razmatra se o proglašenju epidemije u Hrvatskoj. Dođe li do toga, tada će se razmatrati i o zatvaranju škola.

U svijetu je zabilježeno 93.000 oboljelih i 3200 umrlih od koronavirusa. U Hrvatskoj je desetero oboljelih. Inače, za proglašenje epidemije potrebno je deset slučajeva. Dosad su testirana 254 uzorka i svi su negativni, a za razliku od Italije, nema ni smrtnih slučajeva.

Za to vrijeme, talijanska Vlada razmišlja o zatvaranju svih škola i sveučilišta u zemlji. Kako je rekla talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina, Italija će za nekoliko sati donijeti odluku o zatvaranju škola i sveučilišta, piše Guardian.

Nadalje, Italija razmatra mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu talijanski ministar sporta  Vincenzo Spadafora.

“Idemo prema toj odluci”, kazao je Spadafora.

U Italiji je dosad zaraženo više od 2500 ljudi, a umrlo ih je čak 79. Više mrtvih imaju samo Kina i Iran.

Globalna pandemija

Njemački ministar ocijenio je kako je zaraza koronavirusom postala “globalna pandemija”.

“Od epidemije koronavirusa u Kini nastala je svjetska pandemija. Svaki dan informirat ćemo javnost o tome što znamo”, rekao je Jens Spahn.

Suočen sa zdravstvenom krizom ministar je potvrdio spremnost Vlade da “uspori i ograniči širenje koronavirusa u Njemačkoj i u regijama koje su njime pogođene”.

On je opravdao otkazivanje nekih masovnih događaja na kojima bi se okupile tisuće ljudi poput Međunarodnog salona turizma koji se trebao održati u Berlinu od 4. do 8. ožujka.

“Bez sumnje, sigurnost građana važnija je od gospodarskog interesa”, kazao je Spahn.

Usporedno s porastom broja zaraženih koronavirusom koji su primljeni u bolnice, njemački ministar je, među ostalim, najavio mogućnost odlaganja nekih operativnih zahvata koji nisu hitni.

“To će biti cilj idućih dana i tjedana”, dodao je Spahn.

Njemačka je zabranila izvoz medicinskog zaštitnog materijala, posebice zaštitnih maski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...