Hrvatska na začelju EU po broju testiranih osoba na milijun stanovnika

Hrvatska liječnička komora (HLK) jučer je zatražila od Nacionalnog kriznog stožera značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj.

Za sada se testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana prije početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s COVID infekcijom. HLK traži izmjenu kriterija za testiranje sumnjivih pacijenata tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Zatražila se i izmjena kriterija za testiranje zdravstvenih djelatnika. Za sada se, kako bi se potvrdilo odsustvo zaraze, testiraju samo oni zdravstveni djelatnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Komora traži da se zdravstveni djelatnici testiraju na tako da se za njih uvede kriterij za procjenu rizika od zaraze: nizak, srednji ili visok rizik.

Ističu kako druge zemlje Europske unije testiraju puno šire. Tvrde kako je Hrvatska sada na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika. Tako je u Hrvatskoj do sada testirano devet puta manje građana na milijun stanovnika nego u Sloveniji. Podaci na dan 24. ožujka 2020. za Hrvatsku govore da je testirano 776 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih bio je 3.159), dok je na isti dan u Sloveniji testirano 7.043 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih 14.557).

„Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti“, poručuju iz Komore.

Hrvatska liječnička komora uputila je svima poziv da osobnu zaštitnu opremu osiguraju i racionalno koriste prema važećim preporukama. „Svjedoci smo zadnjih dana da se zaštitne maske i rukavice, taj dragocjeni materijal, bez kojeg su zdravstveni radnici na prvoj crti spašavanja života potpuno nezaštićeni, pred našim očima svakodnevno troše mimo propisanih uputa“, poručuju i dodaju:

„Bitka protiv virusa može se dobiti isključivo pridržavanjem pravila struke. Vojnici koji je vode su zdravstveni djelatnici. Osobna zaštitna oprema je njihovo oružje“.

Zbog toga još jednom objašnjavaju kako jednokratne maske u svakodnevnom životu trebaju nositi oboljeli kako ne bi širili zarazu. One se nose nekoliko sati, nakon čega se bacaju. Maske sa zaštitnim filterom (FFP3) namijenjene su zdravstvenim djelatnicima i nitko osim njih ih ne bi trebao nositi, piše večernji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...