HZZO osigurao dodatnih 400 milijuna kuna bolnicama u borbi protiv epidemije

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, bolnicama će biti doznačeno dodatnih 400 milijuna kuna, odlučilo je u srijedu na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dodatnih 400 milijuna kuna bolnicama namijenjeno je poboljšanju uvjeta poslovanja te za pravovremenu i optimalnu opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

“Odluka je donesena na temelju prethodne odluke Ministarstva zdravstva o utvrđivanju kriterija za raspored izvanrednih sredstava doznačenih HZZO-u iz državnog proračuna u iznosu od 400 milijuna. Dodatna sredstva bolnice će pravdati isključivo izvršenjem zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ta sredstava nisu obuhvaćena Odlukom o utvrđivanju maksimalnih iznosa sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno limitima bolnica.

Izmjene donesene u skladu s mjerama Vlade

HZZO je, također vezano uz koronavirus, donio izmjene Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Tako je predviđena mogućnost ostvarivanja prava na temelju priznate profesionalne bolesti ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti.

Uvažavat će se specifična obilježja zaraznih bolesti, među kojima su glavna prenosivost, odnosno lanac koji čine izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, količina i virulencija uzročnika, te dispozicija osobe.

Izmjene su donesene u skladu s mjerama Vlade i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku zbog izvanrednih okolnosti, navodi HZZO.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...