Izvrsna vijest: Izliječen prvi pacijent u Rijeci, imao je vrlo ozbiljnu kliničku sliku

Hrvatska je proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa. Razlog ulazak virusa u zdravstveni sustav. Treći stupanj znači mobilizaciju zdravstva.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su ravnatelji KBC-a Rijeka i Osijek, gdje su smještene osobe oboljele od koronavirusa.

Ravnatelj KBC–a Rijeka Davor Štimac potvrdio je da je izliječen prvi pacijent u tom kraju i to pacijent koji je imao ozbiljnu kliničku sliku.

Na pitanje što to znači za KBC Rijeka ravnatelj Davor Štimac rekao je da ih očekuje veća mobilizacija.

Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski , ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni, rekao je Štimac HRT-u.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici.

Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen, rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...