informacije od subotnjeg prijepodneva

Još dva pozitivna nalaza, dvije osobe u težem stanju, jedna na respiratoru; Ortoped iz Biograda nije prvozaraženi!?

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Od 13 jučer testiranih osoba na zadarskom području, dvije su pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih osoba u ovome trenutku je 21, od kojih je 14 smješteno na odjel COVID u Općoj bolnici u Zadru.

Dvije osobe su u težem stanju, a jedna je na respiratoru. Čeka se nalaz za još 10 osoba.

U samoizolaciji je 921 osoba, jučer je upisano 159 kontakata vezanih uz oboljele , a iz samoizolacije je izašlo 415 osoba.

Tijekom sutrašnjeg dana bit će provedena potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Ortopedske bolnice Biograd na Moru kako bi se mogla pripremiti za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima. Tijekom današnjeg dana trijažiraju se svi djelatnici specijalne bolnice koji nisu bili u kontaktu s oboljelima kako bi  iste rasporedili za nastavak rada bolnice.

– Ovim vas putem pozivam još jednom da ne objavljujete  nikakve podatke o zaraženim osobama nego da ih zaštitite. Nitko nije zaslužio javnu osudu jer virus je brz i lako prenosiv te ne bira koga će i gdje zaraziti. Napominjemo da su zadnja epidemiološka istraživanja pokazala da liječnik iz Ortopedske bolnice Biograd nije prvozaražena osoba u toj zdravstvenoj ustanovi, on je samo prvotestirana osoba. Daljnjim epidemiološkim istraživanjem smo ustanovili da su dva zdravstvena djelatnika i ranije razvila blaže kliničke simptome bolesti te su s obzirom na svoje stanje i po svojoj savjesti odmah napustili svoja radna mjesta tj. otvorili bolovanje. Daljnja epidemiološka analiza je pokazala da je vjerojatno prvozaražena osoba u bolnici u Biogradu bio pacijent koji je početkom ožujka ušao u bolnicu na pregled, kazuju iz Stožera.

Naglašavaju da nema potrebe osuđivati zaražene zdravstvene djelatnike jer su se ponašali etično i po pravilima struke te po prvim simptomima bolesti napustili svoja radna mjesta.

– Zdravstveni djelatnici su najizloženiji zarazi, a svojim predanim radom će po ozdravljenju pomoći u suzbijanju epidemije jer u ovome trenutku bez njih ne možemo, zaključuju.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar