Kada šumi i zuji u glavi

Šum u uhu odnosno tinitus opisuje se upravo kao zujanje u ušima, ali ponekad može zvučati i kao šuštanje ili lupkanje. Ovo stanje uključuje percipiranje zvuka kad nema vanjske buke. Zvuk može biti vrlo tih ili vrlo glasan, visokog ili niskog intenziteta. Neki ga čuju samo u jednom, a drugi u oba uha. Osobe koje svakodnevno čuju prilično izraženo zujanje u ušima mogu imati problema sa sluhom, s radom ili spavanje.

Šum u uhu nije bolest, nego je to simptom, odnosno znak da nešto nije u redu sa slušnim sustavim koje uključuje uho, slušni živac koji povezuje unutarnje uho s mozgom te dijelove mozga koji procesiraju sluh. Postoji niz različitih stanja koja mogu uzrokovati zujanje u ušima.

Ne postoji lijek za zujanje u ušima. Ono može biti privremeno ili trajno. Cilj svakog liječenja je pomoći pojedincu da upravlja svojom percepcijom zvuka u glavi. Na raspolaganju ima puno tretmana koji mogu pomoći smanjiti intenzitet zujanja u ušima kao i njegovu učestalost. Lijekovi za tretiranje šuma u ušima možda ga neće u potpunosti zaustaviti, ali svakako mogu poboljšati kvalitetu vašeg života.

Važno je napomenuti i to da se šum u uhu može spriječiti. S obzirom na to da je ponekad uzrokovan infekcijama, ako koristite čepiće za uši obavezno ih održavajte čistima i redovno ih mijenjajte. Osim toga, prestanite čistiti uši „namjenskim“ štapićima, jer to također može uzrokovati infekcije. Uši se, naime, same čiste prirodnim putem, a ako ste zabrinuti zbog nakupljanja voska, porazgovarajte o tome s liječnikom ili ljekarnikom.

Slušni aparati

Kod nekih se ljudi šum u uhu javlja kao simptom gubitka sluha. Kad izgubite sluh, vaš mozak prolazi kroz promjene u načinu na koji obrađuje frekvencije sluha. Slušni aparati su mali elektronički uređaji sastavljeni od mikrofona, pojačala i zvučnika za pojačanje glasnoće zvukova iz okruženja. Ako patite od tinitusa u ušima, shvatit ćete da što bolje čujete, manje primjećujete zujanje. Zato se slušni aparati preporučuju u ovakvim situacijama.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...