Kako spasiti zadarske obrtnike? Odgovara nam Mladen Malta: “Tražili smo da nas Grad oslobodi davanja”

Samostalna odluka Stužera civilne zaštite Zadarske županije o zatvaranju kafića, restorana te drugih uslužnih djelatnosti, jednoglasno je donesena prekjučer, a jučerašnji dan je potvrdio njenu brzu primjenu.

Iako je odluka donesena samostalno i bez konzultacije sa nacionalnim Stožerom za civilnu zaštitu, jučerašnja sjednica Vlade pokazala je da bi do zatvaranja takvih objekata svakako došlo. Zbog svega toga, popričali smo sa Mladenom Maltom, predsjednikom Udruženja obrtnika Zadar, koji nam je opisao mjere koje su predložili.

“Ne da smo se mi iznenadili, to je bilo za očekivati, ali jednostavno spoznaja da odjednom ne možeš raditi… Ne znaš gdje ćeš sa djelatnicima, sa ugovorenim poslom… Sve skupa je nešto čudno za svih” opisuje nam Malta reakcije zadarskih obrtnika na ovu odluku.

O prijedlozima zadarskih obrtnika, Malta kazuje:

“Imali mo neke prijedloge već na početku, kad je krenula kriza sa našim prijevoznicima, već se vidjelo da ćemo imati problema, oni su među prvima osjetili posljedice. Grad je predložio popuste na zakup poslovnih prostora, ali to je jako mali postotak pomoći. Mi smo u dogovoru sa našom krovnom organizacijom, Hrvatskom obrtničkom komorom, proveli niz anketa, dogovora i razgovora oko svega što se može napravit, oni su paralelno s nama išli prema Vladi i Ministarstvu gospodarstva i prenosili informacije sa terena.”

Predložili su i niz mjera na lokalnoj razini, a smatraju kako je kritički period započeo 1. ožujka te da će trajati do 31. svibnja, kada bi se situacija mogla stabilizirati.

“Najugroženiji su ugostitelji. Ima objekata sa po 10-20 zaposlenih, to je pogon… Što ćete s tim ljudima? Hoćete ih otpustiti? Ne možete ih plaćati… To su troškovi, a tek najmovi, gradska površina koju grad iznajmljuje… To je sad hladni pogon koji košta.”

Stoga su predložili i neke konkretne mjere koje bi Grad Zadar mogao poduzeti.

“Tražili smo oslobođenje zakupa javnih površina, isto tako za zakup prostora, komunalnu naknadu i sva ostala davanja Gradu, naknadu za održavanje voda, prirez, porez na dohodak, naknade za odvoz otpada… Tu mislimo prvenstveno na gradske tvrtke. Svi zajedno bi trebali sjesti i vidjeti kako će se stvari odvijati i kako možemo sve ublažiti.” zaključuje Malta.

Više o ovoj temi možete čuti u današnjem izdanje emisije Gradsko zvono (14:15, 97,2 mhz)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...