Liječnici obiteljske medicine upozoravaju da su prvi na udaru koronavirusa

Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan za N1 je objasnio što bi se dogodilo ako bi se liječnici obiteljske medicine u većem broju zarazili koronavirusom.

Kaže kako su na tu mogućnost upozorili i ministra.

“Ako se desi da ja kao obiteljski liječnik uputim nekog pacijenta nadležnim službama zbog sumnje na zarazu, i test je pozitivan, ja kao kontakt isto moram u samoizolaciju, i moja medicinska sestra. U tom trenutku mogao bi čitav sustav pasti”, rekao je dr. Leonardo Bressan, dodavši kako je jedino što traže da ih se opskrbi zaštitnim mjerama, poput kirurških maskica.

Pranje ruku je važno

Pranje ruku veoma je efikasno, govori dr. Bressan. “Važno je jer je jako efikasno. Ovojnica čestica virusa korone sastoji se od lipida – masti, koji se rastapaju u sapunu. Blokira viruse.” Dobro je i dezinficirati radne površine jer čestice virusa padaju, kaže.

Koronavirus i gripa razlikuju se po periodu inkubacije i mogućnosti širenja. Kod zaraze koronavirusom inkubacije traje duže, 12 do 14 dana, što je kod gripe upola kraće. “Tegobe se javljaju u roku 3 do 5 dana i manje su šanse da širi virus”, pojašnjava liječnik.

Smatra da smo u Hrvatskoj izbjegli epidemiju koronavirusa.

“To su kapljičaste infekcije koje nestaju dolaskom proljeća. Nestaje i virus gripe.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...