Međunarodni turistički dolasci mogli bi ove godine pasti i do 3 posto zbog koronavirusa

Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine zbog širenja koronavirusa u svijetu pasti po prvi put od svjetske financijske krize 2009., objavila je Svjetska turistička organizacija, revidirajući prethodne procjene o značajnom rastu međunarodnog turizma.

Ta organizacija u sastavu Ujedinjenih naroda priopćila je u petak da bi u 2020. broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao pasti između 1 i 3 posto, dok je još u siječnju procjenjivala da će taj broj porasti za 3 do 4 posto.

Pad broja dolazaka rezultirao bi gubitkom od 30 do 50 milijardi američkih dolara u međunarodnim primanjima od turizma, poručila je ta organizacija sa sjedištem u Madridu.

Prvi pad turizma od 2009.

Ako se te procjene ostvare, bit će to prvi godišnji pad broja međunarodnih dolazaka turista od 2009., kada je globalna financijska kriza snažno pogodila putnički i turistički sektor.

Prema novim procjenama UNWTO-a, najviše će biti pogođena azijsko-pacifička regija u kojoj se očekuje pad turističkih dolazaka za 9 do 12 posto.

„Procjene za druge svjetske regije bile bi preuranjene, s obzirom na rapidni razvoj situacije”, navodi se u procjenama UNWTO-a.

Ta organizacija poručuje da ograničenja putovanja i otkazivanja letova značajno umanjuju ponudu turističkih usluga, dok potražnja slabi.

Savjetuje vladama da ne nameću ograničenja putovanja i poziva na financijsku i političku potporu za mjere usmjerene na oporavak turizma.

Međunarodni turistički dolasci porasli su prošle godine za 4 posto, na 1,5 milijardi, pri čemu je Francuska bila najposjećenija država na svijetu, a slijedile su Španjolska i SAD. Ostvarile su oko 1.500 milijardi dolara primitaka.

Kina, najveći svjetski izvor međunarodnih turista, uvela je drakonske karantene i ograničenja putovanja kako bi zadržala veliki dio stanovništva u zatvorenom prostoru i tako pokušala zaustaviti širenje bolesti.

Odredišta koja će najviše biti pogođena zbog pada dolazaka kineskih turista najvjerojatnije će biti SAD, Tajland i Japan, poručio je UNWTO.

Zrakoplovne kompanije snažno pogođene

Nakon što je izbio u Kini krajem prošle i početkom ove godine, koronavirus brzo se širi u svijetu. Broj zaraženih u više od 90 zemalja svijeta popeo se na više od 105.000, od kojih je oko 3.500 umrlo.

Zbog toga su posljednjih mjeseci mnoge zrakoplovne kompanije otkazale letove za i izvan Kine, što će dovesti do velikih gubitaka u prihodima.

Prihodi aviokompanija smanjit će se ove godine zbog epidemije koronavirusa za najmanje 63 milijarde dolara, objavila je krajem tjedna Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), udvostručivši dosadašnju procjenu.

Procjena se temelji na pretpostavci da se virus može obuzdati, a ako se nastavi širiti, prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti i za 113 milijardi dolara, upozorava IATA.

Prema scenariju koji predviđa nekontrolirano širenje virusa, globalna potražnja za putovanjima pala bi ove godine 19 posto.

“U nešto više od dva mjeseca izgledi sektora u većem dijelu svijeta dramatično su pogoršani”, kazao je čelnik IATA-e Alexandre de Juniac.

Mnoge zrakoplovne tvrtke već smanjuju kapacitete i troškove, a IATA smatra da bi im vlade trebale priskočiti u pomoć i razmotriti poticajne mjere, poput poreznih olakšica, nižih pristojbi i fleksibilnijih propisa o dodjeli slotova u zračnim lukama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...