Ministar gospodarstva: “Poduzetnike ćemo štititi, možda ćemo rezati plaće u javnom sektoru”

U RTL-ovom Direktu nastupio ministar gospodarstva Darko Horvat, na temu mjera koje Vlada uvodi kako bi pomogla poduzetnicima.

“Ako ste vlasnik frizerskog salona i imate šest djelatnika ili djelatnica, molim vas, da im ne date otkaz. A Vlada će za te vaše radnike osigurati minimalnu plaću, a vi ako ste u mogućnosti, tu minimalnu plaću možete nadodati s određenim iznosom da ona ne bi bila samo minimalna već i veća od minimalca”, kazao je na početku razgovora.

U razgovoru se više nisu vraćali na ove navode pa je iz večerašnjeg istupa ostalo nejasno moraju li poslodavci i u razdoblju kada neće imati prihoda isplaćivati razliku do pune plaće ili ih ministar samo moli da to učine. Jer na Vladinom webu koronavirus.hr, jučer je objavljeno kako “poslodavac ima obvezu isplate plaća u punom iznosu”.

“Hrvatska udruga banaka je predložila jednu odličnu ideju s kojom smo se mi složili. Ako ste prošlu godinu završili kao klijent banaka A ili ako ste imali dobro godišnje financijsko izvješće ili ako ste bili u svim svojim financijskim pokazateljima do kraja prošle godine dobri, onda ćemo vas mi kao takve dobre tretirati i tijekom 2020. svjesni činjenice da ste upali u poteškoće upravo zbog širenja koronavirusa”, kazao je Horvat i svim poduzetnicima i zaposlenicima u Hrvatskoj poručio da će svi imati priliku dokazati zašto su upali u poteškoće.

“To ćemo učiniti vrlo brzo i fleksibilno i ovaj minimalac niti je zadnja, a niti jedina mjera za njihove zaposlenike”, kazao je Horvat. Ministar je odgovorio i misli li da će se na kraju morati otpisati neki dugovi koji će nastati nakon što je uveden i moratorij na kredite.

“U ovom je trenutku najbitnije da nema obveze. Što će se dogoditi za tri ili šest mjeseci, to ćemo vidjeti. Koja će biti dubina ove krize ćemo vidjeti kada zbrojimo ukupni efekt. Bitno je da uz to što smo anulirali obvezu plaćanja pojedinih obveza, mi stvaramo dodatne linije kreditiranja i ubrizgavamo dodatnu likvidnost u poduzetništvo.

Već od ponedjeljka HAMAG-BICRO kreće s dodatnih 114 milijuna kuna plasmana mikro i malih zajmova, za otprilike dva tjedna novih 380 milijuna”, kazao je Horvat i dodao kako mjerama poticanja žele zaustaviti dijeljenje otkaza.

“Želimo dati priliku da umjesto da troše svoju vlastitu akumulaciju ili posuđuju od kolega novac, dati priliku jeftinim, brzim i fleksibilnim kreditnim linijama da se osigura dodatna likvidnost”, kazao je Horvat te dodao da bi jedna od mjera mogla biti i otpis rata kredita građanima.

“Moramo definirati jasne kriterije po kojima će država pomagati i poduzetniku i radniku koji će eventualno završiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje”, rekao je Horvat te rekao da se u ovoj krizi veliki dio proračuna gospodarstva troši na nabavu robe i usluga za normalno funkcioniranje stožera civilne zaštite.

Kazao je da će u naredna dva ili tri mjeseca najteže biti realnom sektoru. “Svjesni činjenice da u ovom trenutku su i izvoz gotovih proizvoda i uvoz repromaterijala došao u jednu usporenu dinamiku, najviše problema ima realni poduzetnički sektor. Ne samo uslužni već i sama proizvodnja, prerađivačka industrija i izvozna industrija”, rekao je Horvat na pitanje gdje će biti najteže osigurati plaće.

Odgovorio je hoće li razmišljati i o smanjenju plaća o javnom sektoru. “U ovom trenutku i takva solucija je u procesu analize i razrade. Ako druge metode neće biti i plaće u javnom sektoru će se rezati”, rekao je Horvat te dodao kako će horizontalnom mjerom ići i prema javnom sektoru, kao što su išli i prema realnom sektoru. Na pitanje očekuje li otpore, rekao je da je siguran da su građani svjesni situacije u kojoj bi Hrvatska se mogli naći, ako kriza potraje tri ili četiri mjeseca.

“Apeliram na odgovorno ponašanje svih pojedinačno, a prvenstveno poduzetnike molim da ne otpuštaju radnike”, kazao je Horvat i dodao da je ovo samo prvi set mjera koje će se nadograđivati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...