Ministar Horvat: “Za radnike koji mogu zadržati posao osiguran je minimalac”

Među tvrtkama koje će tek osjetiti posljedice epidemije koronavirusa su između ostalih i one koje proizvode prijeko potrebne za borbu protiv epidemije.

Na pitanje koje će se mjere za pomoć poduzetnicima prvo poduzeti, Horvat je u Dnevniku Nove TV rekao kako je već startala aplikacija putem koje poduzetnici mogu zatražiti dodatnu likvidnost kroz HAMAG Bicro, a kroz aplikaciju HZZ-a oni koji su dobili otkaz mogu zatražiti pomoć.

„Dodatna likvidnost osigurat će se kroz HAMAG Bicro, HBOR, HZZ… Sada je najbitnije poslodavcima dati mogućnost reakcije. Svi oni koju koji mogu zadržati radnike, osigurana im je minimalna plaća. Za one koji to ne mogu, HZZ osigurava naknadu za nezaposlene“, rekao je.

Otkrio je kako su spremni i na rezanje plaća u javnom sektoru.

O zahtjevu HUP-a koji traži hitne otpise i odgodu plaćanja PDV-a Horvat je rekao kako to nije moguće. Najavio je i kako se radi na drugom setu mjera, ali se još ne zna kad će one stupiti na snagu.

Istaknuo je kako se Hrvatska se ne suočava s nestašicom hrane.

“Nećemo dozvoliti da se brašno i neki drugi ključni proizvodi nestanu”; rekao je Horvat.

Na pitanje hoće li se zatvoriti gradilišta, Horvat je poručio kako gradilišta na otvorenom za koje je osigurana logistika i potrebni uvjeti, trenutno funkcioniraju normalno.

“Probleme im predstavlja logistika i zabrana napuštanja prebivališta, ali te mjere su nužne”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...