Monstrum s Paga koji je s balkona bacao djecu dobio je 30 godina zatvora

Josip Rođak (55) monstrum koji je svoju djecu u dobi od tri do osam godina u veljači prošle godine bacio s balkona kuće na Pagu proglašen je u srijedu na županijskom sudu u Zadru krivim za četiri teška ubojstva u pokušaju, prenosi Večernji list.

On je djecu u dobi od tri do osam godine bacio rano ujutro u šest sati 28.veljače prošle godine s visine od pet metara. Za vrijeme dok su ležali, svjestan da su bespomoćna i da mu ne mogu pružati otpor uzimao i bacao jedno za drugim u namjeri da ih usmrti. Sudac Ivan Marković pročitao je stravične ozljede koje je otac uzrokovao vlastitoj djeci bacajući ih s visine.

– Prijelomi obje očne šupljine, lubanje, krvarenja, jagodične kosti, ozljede trbuha, pluća, prijelomi čeoni kosti, krvarenja iznad moždane ovojnice… smrt je spriječena samo intervencijom liječnika – rekao je sudac Marković i presudio Josipu Rođaku za svako kazneno djelo ubojstva u pokušaju je dao po osam godina zatvora, jednu godinu i za uvjetnu kaznu prije toga.

Jedinstvenom kaznom zatvora kažnjen je na 30 godina zatvora uz obvezno psihijatrijsko liječenje.

– Optuženik je djelomično priznao počinjenje djela. Redoslijed djece nije utvrđen jer iskaz majke nije bio dosljedan, a ni potvrđen iskazima svjedoka. Opsežno psihijatrijsko vještačenje je bilo i on je disocijalne strukture ličnosti koji ima problema s nagomilavanjem vodene tekućine u moždanoj ovojnici i stoga je bio bitno smanjeno ubrojiv odnosno njegova sposobnost shvaćanja djela je bila bitno smanjena. Svako dijete koje je bešćutno bacao moglo je poginuti i samo srećom ih nije usmrtio. Žrtve su djeca posebno ranjiva zbog svoje niske dobi. Imajući u vidu oštećenje mozga i sreću da djeca nisu smrtno stradala su bila odlučujuća za kaznu od osam godina za svako djelo osam godina, odnosno jedinstvena kazna od 30 godina. Postoji daljnja opasnost od psihičkog pogoršanja, a time i počinjenja težeg kaznenih djela. Presuda je donesena jednoglasno – obrazložio je presudu sudac Ivan Marković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...