Nacionalni stožer prati situaciju s koronavirusom u Italiji; spremne nove mjere

Hrvatska granična policija kao i ostale službe pojačano prate situaciju s koronavirusom u Italiji, koja je prošle noći uvela karantenu u više svojih pokrajina, te smo spremni uvesti nove mjere ako razvoj situacije bude zahtijevao, rekao je u nedjelju predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović.

U Hrvatskoj je i dalje 12 oboljelih osoba, novih slučajeva nema, svi su stabilno, a iz bolnica će biti otpušteni kada testovi pokažu da su negativni na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

“Situacija u Europi, pogotovo u Italiji, je ozbiljna. Što se tiče talijanskih mjera pratimo njihovu učinkovitost, sve službe pojačano prate situaciju i ovisno o razvoju događaja, spremni smo predlagati nove mjere ukoliko budu potrebne”, kazao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako u Hrvatskoj nema novih bolesnika, a trenutno je 4.278 osoba obuhvaćeno epidemiološkim mjerama.

“Dosad je učinjeno 327 testiranja, samo je jedno testiranje u najavi što također ukazuje na relativno mirnu epidemiološku sliku. Broj oboljelih u okruženju raste, na sreću u ovom trenutku u Hrvatskoj ne. Budno pratimo situaciju, sve naše službe su maksimalno pripremljene i imamo spremne daljnje mjere koje ćemo uvesti u slučaju da to bude potrebno”, kazao je Beroš. Dodao je kako se te mjere odnose na postupanje na državnoj granici te na javna okupljanja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi hospitalizirani u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci stabilno te ponovila važnost da rizične skupine izbjegavaju velike skupove, a posebno starije osobe s kroničnim bolestima.

Najavila je i kako će hrvatski bolesnici vjerojatno ući u kliničku studiju za novi lijek koji je u svijetu pokazao dobre rezultate u liječenju koronavirusa. Taj je lijek ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole dok je za koronu još je u ispitivanju, a rezultati studije bit će objavljeni krajem travnja, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...