Najnovija saznanja; Koronavirus kombinacija je AIDS-a i SARS-a, preživjele može nepovratno oštetiti

Kineski medicinari objavili su najnovija i prilično uznemirujuća saznanja o koronavirusu kojim je dosad zaraženo više od 100.000 ljudi u svijetu, a zbog kojeg je umrlo 3256 ljudi. Zaključci do kojih su direktor odjela intenzivne njege sveučilišne bolnice Zhongnan u Wuhanu, Peng Zhiyong, i njegov tim došli, nastali su nakon obdukcija nekoliko desetaka osoba preminulih zbog koronavirusa.

Moguće utjecati na simptome plućne fibroze

Peng je do svog otkrića došao analizirajući rad najpoznatijeg kineskog forenzičara, Liuja Lianga. Iako su nove spoznaje o koronavirusu krajnje zastrašujuće, Peng ih je nazvao nadahnjujućima.

“One upućuju sve liječnike svijeta kako je u ranoj fazi bolesti najvažnije poduzeti mjere zaštite pluća pacijenata od nepovratne fibroze”, istaknuo je Peng.

Plućna fibroza je kronična i progresivna bolest kojom nastaju ožiljci u plućima, zbog čega pacijenti gube dah. U znanstvenom radu navodi se slučaj preminulog 85-godišnjaka kojem je utvrđeno izlijevanje prekomjerne količina sluzi iz alveola, sitnih zračnih vrećica u plućima koje apsorbiraju kisik. To je liječnicima ukazalo da COVID-19 izaziva upalni proces koji oštećuje duboke dišne putove i plućne alveole. U radu se navodi kako je pacijent imao promjene na plućima slične onima koje su ranije utvrđene kod epidemija SARS-a i MERS-a.

Tako kineski dnevnik Global Times piše kako su liječnici zaključili da je koronavirus svojevrsni mutant između SARS-a i AIDS-a te da od njega nisu sigurni ni oni koji se oporave, jer kod njih može izazvati nepovratno oštećenje pluća i imunološkog sustava.

“Utjecaj COVID-19 na ljudsko tijelo sličan je kombinaciji SARS-a i AIDS-a, pošto oštećuje i pluća i čovjekov imunološki sustav”, zaključio je Peng Zhiyong.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...