Norveški veleposlanik u posjetu zadarskom Sveučilištu: “Zadar ima potencijala za razmjenu studenata”

Prorektor za znanost i informacijsku strukturu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Maja Kolega u petak su u službeni posjet primili norveškog veleposlanika Nj. E. Haakona Blankenborga. Norveški veleposlanik istaknuo je sličnosti između dviju država, a to su broj stanovnika (Norvežana je oko 5,4 milijuna) te izazove vezane uz upravljanje obalnim područjem. Najveće razlike su, naravno, u gospodarstvu, a svoje blagostanje ova sjeverna država temelji na bogatim resursima i stabilnoj povijesti, koja nije kočila napredak kao u našoj regiji.

– Norveška nije članica Europske unije, ali sudjeluje u Erasmusu + i sličnim programima. Nešto naših studenata je u Splitu i Zagrebu, zasigurno i Zadar ima potencijala za razmjenu studenata, ali i suradnju s norveškim sveučilištima. Nemamo najbolja sveučilišta na svijetu, jer nismo veliki, ali imamo dosta uspješne, pogotovo u sektoru ribarstva, što možemo povezati s ovim područjem, rekao je Blankenborg, zadivljen pogledom koji “puca” sa zadarskog sveučilišta.

Prorektor Penezić gosta je upoznao s poviješću zadarskog sveučilišta, koje korijene vuče iz 1396. godine, kada je u Zadru osnovana dominikanska visokoškolska ustanova Studium generale, kasnije nazvana Universitas Jadertina. Danas je to moderno integrirano sveučilište s 27 odjela, koje naglasak s društvenih studija prebacuje na STEM područje, koje u okviru nekadašnjeg Filozofskog fakulteta nije razvijao.

– Mi već imamo memorandume o razumijevanju ili Erasmus sporazume s tri norveška sveučilišta, pa smo tako prošle godine imali studenticu koja je jedan semestar boravila u Norveškoj. Imamo odjele koji su usmjereni na izazove u obalnom području, a upravo nas je ono povezalo s još pet sveučilišta u europsku mrežu EU-CONEXUS. Studenti nekada i ne moraju fizički putovati da bi koristili sve prednosti umrežavanja, velike su mogućnosti koje nam pruža virtualno studiranje, istaknuo je Penezić.

Inače, veleposlanik Blankenborg je prvi put u Hrvatskoj boravio prije 45 godina i od tada ju je često posjećivao kao turist. U ulozi veleposlanika prvi je put boravio prošlog tjedna u okviru promocije norveškog realityja Mesternes Mester, koji je tijekom rujna 2019. godine sniman na području Zadarske županije.

– To je najveći show u Norveškoj, u kojem se bivši sportaši druže i prolaze kroz različite izazove, a prati ga čak milijun i pol gledatelja od ukupno pet milijuna stanovnika. U njemu se može vidjeti puno prirodnih ljepota ovog kraja pa vjerujem da će ga norveški turisti opet otkriti, jer su ranije, u vrijeme izravnih Ryanairovih linija, češće dolazili, rekao je Blankenborg.

Prorektor Penezić veleposlanika je pozvao na proslavu skorog Dana Sveučilišta u Zadru, što se obilježava 25. ožujka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...