Novo istraživanje pokazalo da udaljenost od metra nije dovoljna za zaštitu

U Hrvatskoj je potvrđen 16. slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla iz Muenchena. Muškarac je hospitaliziran u Zagrebu, objavio je Nacionalni stožer.

Mikrobiolog prof. Gordan Lauc, poručio je u emisji HRT-a kako prema najnovijim istraživanjima za zaštitu od zaraze koronavirusom nije dovoljna udaljenost od jednog metra – ta bi udaljenost trebala biti najmanje dva do tri metra.

“Mislim da su znanstvenici vrlo brzo shvatili potencijalne rizike, no nažalost političari uglavnom ne slušaju znanstvenike. Najbolji je primjer SAD, gdje je neodgovorna antiznanstvena politika trenutačne administracije zavukla glavu u pijesak i mislila da im se ništa neće dogoditi. Sada kada su konačno počeli provoditi testove, shvatili su da im se bolest proširila cijelom zemljom i da je više nije moguće zaustaviti. Bojim se da je slična situacija i kod nas jer testiramo samo kontakte potvrđenih slučajeva. Mentalitet je u Hrvatskoj takav da će ljudi skrivati informaciju koja bi im mogla naškoditi, primjerice da moraju u karantenu. S obzirom na intenzitet kontakata između Italije i Hrvatske, bojim se da i ovdje postoje stotine zaraženih”, rekao je prof. Lauc.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...