Od ponoći se u cijeloj zemlji skoro sve zatvara na 30 dana

Voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da od ponoći stupaju na snagu strože mjere socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze.

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

Božinović: “Skoro sve se zatvara!”

Božinović je rekao da je sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite.

“Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj”, rekao je.

“Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi možemo donositi odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera”, rekao je.

To će, kako je rekao, biti strože mjere socijalnog distanciranja.

“Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. U zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana, priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne”, rekao je Božinović.

Što se sve zatvara

U nastavku je nabrojio što se sve zatvara.

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnaih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punkotve s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere, rekao je Božinović.

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, dodao je.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Odluka vrijedi 30 dana, no može se produljiti

“Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan. Ova odluka je donesena na trideset dana, a to ne znači da ne može biti produžena ili ukinuta”, rekao je Božinović.

Capak je kazao da je teško reći možemo li ovu situaciju nazvati lokalnom transmisijom.

“Sad to nije ni bitno jer su mjere već aktivirane”, rekao je Capak.

U ponoć mjera stupa na snagu

Opet je riječ uzeo Božinović.

“Plan je da u prvom mogućem formalnom trenutku ovo stupi na snagu”, rekao je.

“Nema razloga da se krene u neracionalne odlaske stvaranja zaliha. Trgovine koje su nužne će raditi pod režimom, poštivat će upute HZJZ-a”, rekao je ministar policije.

“To stupa večeras u 00:01”, rekao je Božinović.

“Javni prijevoz ćemo razmotriti sutra”, dodao je.

“Prvi kriterij je zaštita zdravlja”, rekao je Božinović.

“Mislim da je HBK dala priopćenje koje je prilično jasno”, rekao je Božinović na upit o odlukama Crkve, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...