Ogorčeni Zadranin; Supruga radi u pošti, nemaju maske ni rukavice, ljude koji kašlju moraju udaljiti i prijaviti ih

Iz dana u dan mjere zaštite protiv koronavirusa od kojeg je u Hrvatskoj trenutno zaraženo 56 osoba, sve su strože. Građanima se preporuča minimalan socijalni kontakt, održavanje razmaka od barem jednog metra, otkazana su sva javna okupljanja, zatvorena su kazališta, muzeji, a scenarij europskih zemalja koje su zatvorile sve osim trgovina i ljekarni, sve nam je bliži.

Djelatnici i djelatnice Hrvatske pošte ni na koji način nisu zaštićeni, unatoč činjenici da su u svakodnevnom doticaju s novčanicama i kontaktu sa stotinama ljudi. Kako nam kaže ogorčeni Zadranin čija supruga radi u jednom poštanskom uredu u Zadru, u kojemu, kao i u ostalim uredima diljem županije, nije poduzeta ni jedna mjera zaštite, djelatnice nemaju rukavice, maske niti dezinfekcijska sredstva.

Žene rade s novcima i ljudima, većeg ludila nema u ovoj situaciji s koronavirusom, dok se svi pozivaju da budemo društveno odgovorni. Hrvatska pošta se kune da je najpoželjnija kompanija u Hrvatskoj, ali ništa nisu osigurali, stakla za privatnost nema, skinuli su ga, nema rukavica, maski ni dezinfekcijskog sredstva. O ovom virusu se priča već pet mjeseci i poslodavac im nije bio u stanju stanju osigurati barem ono osnovno. Djelatnici su zvali nadređene, oni doslovno kažu “druže snađi se”. Sad se plaćaju računi, koncentracija ljudi je velika, supruga radi u frekventnom uredu u koji je od jutros došlo sto ljudi, kaže nam zabrinuti Zadranin.

Jedina “mjera” koju zaposlenici moraju “provoditi” je, da nije žalosna, bila bi smiješna. Naime, naloženo im je da ljude koji kašlju udalje ispred poštanskog ureda, a potom nazovu telefonski broj na koji to moraju prijaviti.

Imam djecu, tata mi je kronični bolesnik i meni žena dolazi s posla di je poslužila dvjesto ljudi, ja ne znam u kakvom je ona stanju. Ne razmišlja se o skraćivanju radnog vremena već jedna djelatnica mora u smjenu doći u 7, a druga u 9 ujutro što je još gore jer je gospođu koja je došla na posao u 9 ispred ureda dočekalo 50 ljudi. Direktor je uzeo set dijelova za dezinfekciju, to je podijelio voditeljima. Zatvara se sve, pozivamo se na odgovorno ponašanje, a Hrvatska pošta je jedina pametna. Ni jednu mjeru nisu poduzeli. Ovo je strašno. Djelatnice su u panici, imale su 500 kuna manjka jer se od straha ne mogu koncentrirati na posao. Osnovan je tim za borbu protiv koronavirusa u pošti, netko prima plaću za to. Ako odu na bolovanje šalju ih u najudaljeniji poštanski ured, moju suprugu mogu poslati i u Gračac, a u ovom cirkusu još moraju prodavati dopunsko osiguranje i evotv, šokiran je Zadranin.

Hrvatska pošta prije nekoliko dana oglasila se priopćenjem u kojem najavljuje uvođenje mjera i postupanja u kriznoj situaciji pojave koronavirusa koje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska pošta donijela je Pravilnik o mjerama i postupanju u kriznoj situaciji pojave koronavirusa kojim je propisano postupanje u cilju zaštite zdravlja radnika, njihovih bližnjih i članova obitelji, maksimalnog umanjenja širenja zaraze i osiguranja kontinuiteta poslovanja Hrvatske pošte te sprječavanja širenja neprikladnih oblika ponašanja, panike i dezinformacija u najvećoj mogućoj mjeri. Odredbe Pravilnika primjenjuju se na sve radnike Hrvatske pošte, ali i na druge osobe koje se po bilo kojoj osnovi nalaze u prostorijama i prostorima tvrtke.

Uz opće mjere koje uključuju redovito i temeljito održavanje osobne higijene i obvezu javljanja nadležnoj epidemiološkoj službi i liječniku u slučaju simptoma ili kontakta s osobama sa simptomima koronavirusa, donesen je i niz mjera razrađenih prema razinama rizika. Tako su, na primjer, do daljnjeg odgođena sva službena putovanja radnika Hrvatske pošte te će se sastanci u najvećoj mogućoj mjeri održavati telefonski ili putem ostalih komunikacijskih alata, videoveze i sl.”, stoji u priopćenju.

Kako bi djelatnici trebali provoditi mjere zaštite s obzirom da na raspolaganju nemaju nikakva sredstva za zaštitu, nije poznato.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...