Okupljanje u Hrvatskoj će se ograničiti na dvije osobe, mjera će se razmotiri preko vikenda

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za Novu TV najavio je kako bi već ovaj vikend mogla biti donijeta nova mjera zabrane okupljanja više od dvije osobe na otvorenom prostoru, kao nastavak restrikcija u borbi protiv širenja korona virusa.

Do sada je na otvorenom prostoru zajedno moglo biti maksimalno pet osoba.

“Ta mjera je na stolu. Vidjet ćemo preko vikenda. Neke mjere smo popustili. Sad smo otvorili zatvorene tržnice gdje će se ljudi moći opskrbiti domaćim proizvodima, ribom i mesom. To vrijedi od sutra”, kazao je Capak dodajući kako će se ograničiti kretanje u domovima umirovljenika, s obzirom da tamo živi najranjivija skupina ljudi.

“Sad ćemo donijeti strože preporuke i mjere za ulaz i izlaz. Ograničit ćemo kretanje onih koji su u domovima. Ako netko dobije temperature odmah će u bolnicu”, pojašnjava Capak.

Objasnio je i kako se treba ponašati kada dođe ljepše vrijeme. “Najvažnije je da ograničimo socijalni kontakt. Dolaskom lijepog vremena imamo priliku otvoriti prozore i vrata pa da aerosol izađe van. Držati distancu – to je najvažnije”, rekao je šef HZJZ-a.

Na kraju je ponovio kako osoba koja osjeti simptome ne bi trebala hodati okolo nego nazvati svog ili dežurnog liječnika koji će ju uputiti što dalje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...