Otkrivamo kako postati popisivač stanovništa i koliko možete zaraditi

U Točki na tjedan N1 televizije, Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku, pojasnio je kako će se provoditi popis stanovištva, koje su novine i kako postati popisivač.

Damir Plesac kaže da njima koji se bave popisom stanovništva uvijek nedostaje vreemena, ali uvijek uspiju sve na vrijeme napraviti i tako će biti i ovoga puta. Dodaje da je Zakon o popisu stanovništva izglasan na vrijeme.

Zavodu za statistiku zakon daje sigurnost da će biti isplaćena sredstva za popisivače. Pripreme teku vrlo ubrzano. Napravili su obrasce za samopopisivanje putem e-građanina i one za popisivanje koje će provoditi popisivači.

Kada je riječ o samopopisivanju kaže da je 830.000 građana barem jednom koristilo sustav e-građanin. Bitno je naglasiti da i ovdje jedna osoba može popisati cijelo svoje kućanstvo. Nezahvalno mu je prognozirati koliko bi se građana na ovaj način moglo popisati.

Po njegovom subjektivnom razmišljanju kada bi se 20 posto građana popisalo kroz e-građanin bio bi zadovoljan. Što se više ljudi popiše putem interneta, potrebno je manje popisivača na terenu, a to pojeftinjuje cijeli proces.

Ako se tročlano kućanstvo popisuje popisivač će zaraditi minimalno 30 kuna, a ako se to kućanstvo samopopisuje to će stajati manje od 10 kuna.

Otkrio je da će biti angažirano oko 8000 popisivača, 1250 kontrolora, 200 instruktora i 45 koordinatora, a bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, članovi ispostava i popisnih centara. Sveukupno bi na popisu na terenu bilo angažiran oko 10 000 ljudi.

Procjenjuju da bi prosječno jedan popisivač mogao zaraditi od 5000 do 6000 kuna. “Što više osoba popiše, to će više i zaraditi”, rekao je.

DZS će javno oglasiti najvjerojatnije u veljači sljedeće godine da se potrebno prijaviti kao popisivač za popis stanovništva. Osoba mora biti punoljetna, sa završenom srednjom školom i osnovama rada na računalu. Tada mora slušati instruktažu i položiti ispit pa tek nakon toga postaje popisivač.

Istaknuo je i da će i pri ovom popisu, kao i prijašnjima, biti zastupljeni pripadnici nacionalnih manjina. “Za pripadnike nacionalnih manjina razmjerno postotku u ukupnom broju stanovništva na nekom području bit će zastupljen i broj popisivača. Ako primjerice u Osijeku ima 10 posto pripadnika nacionalne manjine, onda će biti i 10 posto popisivača te manjine u Osijeku”, pojašnjava Plesac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...