Plenković i ministri predstavili mjere za pomoć gospodarstvu

Premijer Andrej Plenković i ministri predstavili su u utorak u Vladi gospodarske mjere zbog epidemije koronavirusa. “Vlada je svjesna u kojim se okolnostima nalazimo. Pravovremeno poduzimamo sve potrebne mjere koje se odnose na gospodarstvo”, rekao je Plenković.

Pandemija koronavirusa mijenja svijet, globalizacija kakvu poznajemo, integracija kakvu poznajemo, trgovina kakvu poznajemo, funkcioniranje država na kakve smo navikli, mijenja se, rekao je Plenković, dodavši da je na Hrvatskoj, zbog predsjedanja Vijećem Europske unije, posebna odgovornost.

U samo tri mjeseca kriza je zahvatila 195 država, dakle čitav svijet, i postala prijetnja zdravlju čovječanstva i svjetskom gospodarstvu, rekao je Plenković, dodavši da se broj zaraženih koronavirusom munjevito širi.

Ulice gradova su nestvarno puste, turizam je stao, odgođene razne manifestacije. “Ovo sve do prije samo par tjedana bilo je potpuno nezamislivo svakome od nas”, rekao je Plenković, dodavši da će posljedice za gospodarstvo biti nesagledive te da se ne može predvidjeti koliko će trajati kriza, donosi N1.

Kriza, koja će po svim procjenama, biti teža nego što je bila globalna financijska i ekonomska kriza iz 2008., rekao je Plenković.

Pred nama je teška i dugotrajna bitka

“Moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku za gospodarstvo i radna mjesta”, rekao je Plenković.

Kako bismo sačuvali radna mjesta, likvidnost naših poduzeća, vlada je izašla sa sadržajnim paketom koji sadrži 63 mjere. To je prva faza naših mjera. Dobro je da ovu krizu, za razliku od ranijih godina, dočekujemo sa stabilnim i otpornijim gospodarstvom nego što je bilo prije, no ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo i odlučno donositi odluke za zaštitu naših sugrađana i gospodarstva, rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska dosegnula najveći broj zaposlenih od 2008., istaknuvši važnost očuvanja gospodarstva.

Kriza će potrajati vrlo vjerojatno i duže od nekoliko mjeseci, te će se odraziti na sav naš aktivizam. Mi ćemo prilagođavati naše odluke sukladno razvoju situacije. Mi smo svjedoci tzv. simetričnog šoka, istodobnog pada ponude i potražnje. Takvo nešto nije zabilježeno u modernoj povijesti, rekao je Plenković i predstavio Vladine mjere.

Vladine mjere za spas gospodarstva

Prva je iz domene Ministarstva financija, beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, ova je mjera kalibrirana na tri mjeseca s mogućnošću proširenja na još tri mjeseca, rekao je Plenković.

Druga mjera je financiranje sto posto troška neto minimalne plaće po svakom stalno zaposlenom.

Treća mjera usmjerena prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite na likvidnost i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i nisku kamatnu stopu, do iznosa od 25.000 eura.

Rezanje svih troškova koji nisu nužni

Ići će se i u rezanje svih troškova koji nisu nužni, a nastojat će se u aktivnosti uključiti sve mjere i sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju kao članici Europske unije.

Hrvatskoj će za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju 1,8 milijardi kuna.

Sve mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljene su kao koncept pristupa za prvu inicijalnu fazu suočavanja s posljedicama epidemije koronavirusa, rekao je premijer.

“Plaću za ožujak članovi Vlade donirat će na račun za saniranje posljedica potresa u Zagrebu”, rekao je.

Od danas podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja

“Od danas se mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu. Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja. Mi smo postavili kriterije i vremenski rok, kamo sreće da će ovo biti dovoljno, ali svi smo duboko svjesni da će efekte pandemije proći razdoblje o kojem govorimo, a to su 3+3 mjeseca”, rekao je ministar financija, Zdravko Marić i objasnio da poreznim obveznicima nakon kraja krize sve neće doći naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

“Na određen način uključili smo i sustav PDV-a, pogotovo za poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje. Oni mogu opticati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja”, dodao je ministar financija. Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju.

Očekujemo angažman HNB-a

Prvi i glavni kanal za komunikaciju mora biti e-porezna, a potom sustav “Pišite nam”, a treći telefonski, koji se preporučuje čim manje koristiti. Što se bankarskih kredita poduzetnika i građana, ići će se u odgodu plaćanja, što zasad nije jednostavno provesti, ali sustav će uskoro zaživjeti jer će i banke dati svoj doprinos solidarnosti. “Očekujemo angažman HNB-a koja je već izdala određene upute, imamo i signale od ECB-a koji opuštaju sustav i tretman mjera fleksibilniji”, rekao je Marić.

Drugi set mjera odnosi se na reprogram kredita te HBOR i HAMAG-BICRO koji će osigurati kapital za kreditiranje mikro i malih poduzetnika.

7.400 prijava poslodavaca

Ministar rada Josip Aladrović objasnio je mjere iz svog sektora.

“Imamo oko 7400 prijava poslodavaca koje se odnose na 40 000 radnih mjesta. Iznos potpore iznosi 3250 kuna po zaposleniku, a zahtjevi se uglavnom odnose na ugostiteljstvo i zdravstveni turizam”, rekao je.

“Pretpostavljamo da će za provedbu mjera biti potrebno 5 milijardi kuna i taj novac je osiguran”.

Osigurati likvidnost

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako su mjere osmišljene za očuvanje likvidnosti malim, mikro i srednjim poduzećima te očuvanje radnih mjesta.

“Imamo 50-ak podnesenih zahtjeva zaključno s jučerašnjim danom. Želimo mikro, malim i srednjim poduzetnicima osigurati likvidnost, želimo da očuvaju radnih mjesta i nastave proizvodnju. Prva mjera je moratorij svih rata za ruralni razvoj mikro i malih zahtjeva. Neće dospijevati kamata niti glavnica do 31. srpnja.

Druga mjera je prolongiranje i moratorij na otplatu svih kredita kojima je jamstvo izdao Hamag BCIRO.

Treća mjera su povoljni mikro zajmovi od tisuću do 25 tisuća eura za mala i srednja poduzeća. Kamatne stope smanjuju se na maksimalno jedan postotni poen, poček je 12 mjeseci i rok otplate do tri godine. To su zajmovi za obrtna sredstva, za to je već osigurana likvidnost. Početak provedbe je 23. ožujak.

Četvrta mjera su povoljni uvjeti za mikro i male investicije, za planirano i već započeto ulaganje da nastave svoju proizvodnu ili uslužnu djelatnost, donosi N1.

U planu mjera za srednja i velika poduzeća

Peta mjera je povećanje stope jamstva za obrtna sredstva.

Šesta mjera su mikrozajmovi za ruralni razvoj, iznos zajma je 1000 do 25.000, identična kao i mjera za mala i srednja poduzeća. Sedma mjera su zajmovi COVID19, to je novost, starta s 1. 4.

U ovom trenu za srednja i velika poduzeća planiramo osmu mjeru”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...