Plenković: “Ovo je najjači potres u zadnjih 140 godina”

“Potres je bio jačine 5,5 po Richteru, najjači je u zadnjih 140 godina”, rekao je premijer Plenković upravo.

“Pozivamo sve građane na oprez.. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu izvan zgrada”, dodao je.

“Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske crpke. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio potres. Seizmolozi će vam reći što struka ima reći o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo Stožer”, dodao je.

“Angažirali smo vojsku i sve službe Grada Zagreba da krenu u raščišćavanje šteta po Zagrebu i nastojat ćemo da se što prije osposobe prometnice.

Angažirat ćemo statičare da sukladno informacijama pregledaju zgrade. Nitko sada ne može znati koliko su oštećene zgrade, posebno starije”, rekao je Plenković i dodao kako će poseban fokus biti na bolnice, piše Index.

Seizmologinja o potresu upravo govori

“Potres je bio 5.5 prvi, e s epicentrom kod Markuševca, zatim su bila jos dva od 5 te 3,7 po Richteru. Strah je prisutan u svima nama, ali potresi se ne mogu predvidjeti. Sljedeći jači može se dogoditi brzo, može za 20 dana, može bilo kad. Struka to ne može predvidjeti. Uobičajeni su naknadni potresi. Mi smatramo da je dobro puno malih potresa koji se sad događaju jer se raspodjeljuje energija”, rekla je hrvatska seizmologinja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...