Praćenje putem mobitela novi je prijedlog Vlade: “Neki se nisu držali samoizolacije i želimo pomoći da se pandemija zaustavi”

Treba li Vladi omogućiti nadzor lokacije kretanja osoba u samoizolaciji putem mobitela? Sloge između vlasti i oporbe oko zakonskih izmjena koje bi to omogućile i dalje nema, iako obje strane ponavljaju da nisu za zloupotrebe?

Oporba očekuje da se prihvate njihovi amandmani, a čak i iz redova vladajućih podctavaju kako se odluke koje utječu na ljudska prava donose dvotrećinskom većinom.

Vladajućima se žuri jer, kažu, treba zaštititi ljudske živote. Stoga idu s mjerama koje ograničavaju ljudska prava, pa je u saborskoj proceduri i praćenje mobitela osoba u izolaciji.

“Išlo se u izmjene zbog činjenice jer se neki sugrađani nisu držali samoizolacije i želimo pomoći da se pandemija zaustavi što prije”, poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na pitanje treba li taj zakon usvojiti 2/3 većinom, odgovori variraju.

“Kad čitate Ustav proizlazi da ga treba na taj način usvojiti”, poručio je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

“To su mjere koja koketiraju s totalitarnim nadzorom, a znamo da se država teško odriče totalitarnih ovlasti jednom kad ih dobije”, izjavio je saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Dok Sabor već drugi dan zasjeda u zgradi INA-e, čini se da nema približavanja stavova pozicije i opozicije, ali Vlada će razmotriti oporbene prijedloge i kako doznajemo, kompormis je moguć. A RTL je za tumačenje Ustava pitao stručnjakinju.

“Dakle, 2/3 zastupnika može o ograničenju prava i sloboda ali mjera mora biti razmjerana nužnosti u kojoj se nalazimo. Svaka mjera je pod nadzorom Ustavnog suda RH”, rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Pa je i konkretna mjera lociranja putem mobitela prihvatljiva, ali:

“Mjera mora sadržavati jasna ograničenja, vremenska, personalsna, na koga se odnosi, što s tim podacima nakon, kada će se uništiti i da se ne koriste u druge svrhe te da se praćene osobe o tome izvijeste”, dodala je Barić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...