PRIPREMAJU SE DODATNA TESTIRANJA NA KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Evo tko je njima obuhvaćen i kada će početi

Prema preporukama Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo će već u ponedjeljak započeti s testiranjima teških plućnih bolesnika u bolnicama te će nakon toga razmotriti testiranja njihovih članova obitelji i sumnjivih kontakata.

Iako se Slovenija za epidemiju koronavirusa nije pripremala tako intenzivno kao Hrvatska, testirala je 433 osobe, dok su u Hrvatskoj, koja je već dva tjedna u punoj pripravnosti, testirane tek 302 osobe. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” osim tog podatka, tvrde i kako će se broj testiranja ubuduće povećati.

Dosad su se testiranja provodila na osobama koje imaju simptome respiratornih bolesti, a bile su u kontaktu s osobama koje imaju koronavirus ili barem njegove simptome te onima koje su bile u područjima zahvaćenima epidemijom, a sve prema preporukama Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti.

Uskoro ćemo početi testiranja prema novim, proširenim kriterijima ECDC-a. Najprije ćemo testirati teške slučajeve plućnih bolesnika iz bolnica, prema preporukama ECDC-a, a onda ćemo vidjeti hoćemo li testiranje proširiti i na kontakte oboljelih i na sumnjive kontakte. U subotu ujutro imamo sastanak na kojem ćemo, vjerojatno, to definirati, rekao je za Večernji Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zaraženi blizanac je još u karanteni

HZJZ će s dodatnim testiranjima početi već od ponedjeljka, a s tom se mjerom, priznaju, kasnilo, jer je trebalo uhodati osoblje, u čemu je pomagalo osoblje Klinike za infektivne bolesti, koje je ionako bilo zauzeto.

Ravnateljica “Zarazne”, Alemka Markotić potvrdila je jučer da je 12. slučaj zaraze koronavirusom zabilježen u Varaždinu i da se radi o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s još jednim oboljelim. Od 302 uzorka koja su testirana do jučer, svi su negativni. Rezultati se čekaju za još devet uzoraka.

“Muškarac koji je došao s kruzera pušten je kući jer je bio dvaput uzastopno negativan na testiranje i osjećao se dobro”, potvrdila je Markotić. Iako je bilo najavljeno, jedan od dvojice provooboljelih blizanaca još nije pušten kući.

Pad bukinga turista s Dalekog istoka

Ministar turizma Gari Capelli jučer je predstavio učinke epidemije na domaći turizan te istaknuo da je buking od 25. veljače pao; čak i do 60 posto kad je riječ o gostima iz Južne Koreje, Kine i Japana. No, rekao je, i dalje imamo tri posto više noćenja nego u isto vrijeme lani. Predviđa se i skori pad bukinga iz Amerike, a sve će se nastojati ispraviti marketinškim akcijama, koje će početi kada epidemiolozi potvrde da je opasnost od zaraze prošla.

Naši gosti uglavnom dolaze automobilima, u više od 70 posto slučajeva, i to je prednost u odnosu na Italiju i Grčku u koje više dolaze avionom. Tu ćemo imati laganu prednost, smatra Capelli i dodaje kako nema puno otkazivanja ljetovanja u razdoblju od svibnja do listopada.

Najviše je otkazano hotelskog smještaja u ožujku. No, to nije velika šteta, jer u Hrvatskoj prva tri mjeseca u godini nose samo pet posto prihoda od turizma.

Prvosvibanjski praznici dat će jači smjer turističke sezone. Očekivali smo 70-postotnu popunjenost hotela, ali sezona još nije ugrožena, rezervacije za ljeto se ne otkazuju, samo je buking donekle usporeniji, zaključio je ministar turizma i dodao da će rezervacije biti kraće, primjerice, u lipnju za srpanj, javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...