Profesor s PMF-a: “Hrvatsku idućih mjeseci očekuje serija potresa. Neki će se osjetiti i jako”

Zagreb je pogodila serija jakih potresa od kojih je onaj u nedjelju u 6 sati i 24 minute bio magnitude 5,5 prema Richteru. To je najsnažnije podrhtavanje tla u našem glavnom gradu u posljednjih 140 godina.

– Već godinama upozoravamo da bi Zagreb mogao pogoditi snažan potres kao povijesni iz 1880. godine. Ipak, za razliku od povijesnog potresa, ovaj epicentar nije bio u Kašini, nego u Markuševcu ili Remetama, dakle u Zagrebu – rekao je za Jutarnji list jedan od vodećih hrvatskih seizmologa, prof. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Podrhtavanja tla osjetit ćemo i idućih tjedana i mjeseci.

– I idućih dva-tri mjeseca očekuje se serija potresa. Neki će se osjetiti, vjerojatno i jako. Ne možemo reći da se neće dogoditi i jači potres, ali ipak mislim da je ta vjerojatnost mala – naglasio je Herak.

Naša je zemlja u seizmički aktivnom području, gdje se duboko ispod površine zemlje Jadranska mikroploča pomiče prema sjeveroistoku oko jedan centimetar godišnje te gura i izdiže Dinaride.

Seizmički je najaktivnije područje južne Dalmacije, a u kopnenom dijelu Hrvatske šire područje Medvednice. Također, seizmički je aktivno i kvarnersko područje, odnosno šire riječko područje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...