na veterinarskom fakultetu

Progutala udicu; Glavata želva pronađena kod Dugog otoka uspješno operirana

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak je uspješno operirana glavata želva nazvana Opat, pronađena u blizini Dugog otoka koja je progutala udicu dugu 10 cm.

“Želva je pronađena u blizini Dugog otoka, s vidljivim ribarskim najlonom koji je virio iz usta. Na temelju protokola za djelovanje pri pronalasku ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, želva je proslijeđena našem kolegi Marinu Mirčeti dr. med. vet. u Zadar. Nakon toga dopremljena je na Veterinarski fakultet gdje su liječenje Opata preuzeli naši djelatnici pod vodstvom dr. sc. Maje Lukač.

Na rendgenu je utvrđeno da je želva progutala udicu dužine gotovo 10 cm, koja se zaustavila duboko u jednjaku. Pod općom anestezijom pokušali smo udicu ukloniti endoskopom, no kako je ona perforirala jednjak, to nažalost nije bilo moguće. Zatim je učinjen kirurški zahvat pri čemu je otvaranjem prednjega dijela celoma udica uspješno uklonjena”, kažu na Veterinarskom fakultetu.

Na daljnji oporavak i rehabilitaciju kornjača ide u Morski obrazovni centar Pula – centar za oporavak morskih kornjača. Želimo joj brz i uspješan oporavak!

Foto: Veterinarski fakultet

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati