Rukovanje je postalo opasno zbog koronavirusa. Ovo su alternativni pozdravi

Budući da se koronavirus može prenijeti rukama, građanima je preporučeno izbjegavati rukovanje.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi u jeku epidemije koronavirusa trebalo izbjegavati bliže kontakte licem u lice. Kad netko kihne, kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake i slično pa je potrebno voditi računa i o adekvatnom pranju ruku, a mobitele, tipkovnice i kvake brisati alkoholom.

Moguće je zaraziti se i kraćim interakcijama, pa čak i interakcijom s onečišćenim površinama, iako je to manje uobičajen put prijenosa.

Rukovanje je tradicija, no je li zaista neophodno?

Tradicionalno rukovanje ima važnu ulogu u našoj svakodnevici. Rukujemo se s ljudima koje znamo i koje tek upoznajemo i tako komuniciramo svoju osobnost i raspoloženje. No je li zaista neophodno? Kako biste smanjili rizik od zaraze, donosimo vam pet alternativa rukovanju koje možete koristiti pri sljedećem susretu s nekim.

1. Mahanje

Kad se sljedeći put susretnete s nekim, možete jednostavno mahnuti jedno drugom. Osobu ćete pozdraviti, a nećete dovesti ni sebe ni nju u veću opasnost od zaraze.

2. Tajlandski “wai” naklon

Tajlandski pozdrav “wai”, kao ni mahanje, ne uključuje nikakav dodir dvaju tijela pri susretu. Sve što trebate napraviti je sklopiti ruke i blago se nakloniti prema drugoj osobi. U Tajlandu se položaj ruku i naklon prilagođavaju društvenim položaju i starosti osobe.

3. Pozdrav laktom

Ako ipak inzistirate na nekom  tjelesnom kontaktu pri pozdravu, možete se pozdraviti i laktovima. Udarite laktom o lakat, ali pazite da to bude lagano.

4. “Nogovanje”

Odlična alternativa rukovanju je korištenje nogu pri pozdravljanju. Udarite stopalom od stopalo, kao da dajete nekome pet, samo što to radite nogom.

5. Pozdrav šakama

Ako ipak baš ne želite odustati od dodirivanja rukama pri pozdravu, možete to onda napraviti šakama. Pri ovakvom pozdravljanju barem se na dodiruju unutarnji dijelovi dlanova, savjetuju uz Indexa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...