Sjednica Vlade; Plenković: “Idu oštrije mjere, obustavit ćemo rad trgovačkih centara”

Set mjera namjenjenih gospodarstvu i građanima zbog posljedica koronavirusa glavna je tema sjednica Vlade. Uvodno se uobičajeno obratio premijer Andrej Plenković.

Mjere koje druge zemlje poduzimaju, kaže premijer, idu od zabrane okupljanja, zatvaranja kafića, restorana, uvođenja kontrole na granici. Kazao je da će nakon sjednice Vlade biti videokonferencija Europskog vijeća, prenosi Tportal.

Najavio je izmjene zakona i mjere koje će se donijeti, a jedna od njih je davanje većih ovlasti Stožeru civilne zaštite.

‘Sljedećih dana ćemo donositi mjere o privremenom ograničenju vremena rada trgovina, obustavi rada trgovačkih centara, privremene obustave rade ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, kinodovrana, teretana, sportskih centara… Smanjit ćemo mogućnosti društvenih kontakata koji su temelj širenje zaraze. Molim građane da shvate ozbiljnost situacije’, kazao je Plenković.

‘Sada je trenutak da zauzmemo oštrije mjere nego što je percepcija’, kazao je Plenković.

‘Cilj mjera je da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, porez na dohodak, prireza i doprinosa za tri mejseca’, dodao je.

‘Želimo osigurati likvidnost gospodarstva, imamo spremnost banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogram kredita’, naglasio je uz dodatak da u ovom razdoblju nema ovrha i nema deložacija, dodao je Plenković.

Detalje mjera objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

‘Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Ta šteta je već vidljiva, a teško ju je sad u potpunosti sagledati. Mjere koje predlažemo u paketu u skladu s očekivanjima koja smo dobili. Te mjere su i na razini onog što se razmatra i u drugim zemljama Europske unije. U ovom cijelom procesu nije samo fokus na izvršnu vlast’, kazao je Marić.

Radi se o setu od 63 mjere, kazao je.

‘Prvi set mjera se odnosi na svim sketorima i subjektima koji su već osjetili ili će osjetiti posljedice koronavirusa. Što se tiče mjere o odgodi plaćanja javnog davanja, radi se o porezu na dohodak, porezu na dobit i doprinosima. Ali kroz sektorske mjere čitav niz dodatnih davanja će slijediti isti princip’, kazao je Marić, dodavši da je odgoda plaćanja tri mjeseca, pa ako treba i dodatnih tri mjeseca. Nakon toga, dodao je, moguća će biti obročna otplata, bez kamata.

‘Jedna od mjera je moratorij na obveze putem HBOR-a ili komercijalnih banaka i mogućnost odobravanja kredit akroz likvidnost, do mogućnosti reprograma postojećih i novih obveza’, kazao je Marić.

‘Sljedeći korak će biti i pitanje kredita građana i da se njima omogući odgoda plaćanja kreditnih obveza na rok od 3 mjeseca’, dodao je.

‘Ovo neće biti završne mjere koje ćemo predlagati’, rekao je Marić.

Kako bi se očuvala radnih mjesta, u svim sektorima koji su pogođeni koronavirusom sufinancirat će se plaće zaposlenih, najavio je ministar rada Josip Aladrović.

Iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da su reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa.

Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...