Slijede drastične mjere? I U Hrvatskoj bi uskoro mogli zabraniti javna okupljanja

Nacionalni stožer civilne zaštite sve bliže je odluci o zabrani javnih okupljanja u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj. Susjedna je Slovenija prije nekoliko dana donijela tu odluku, s tim da su odlučili da je broj ljudi koji se smiju okupljati ograničen na 500.

Kako piše Jutarnji list, Hrvatska se odlučila za liberalniju varijantu u kojoj će dopustiti sve skupove u zatvorenim prostorima koji ne premašuju brojku od 1000 ljudi. Zabrana će stupiti na snagu ovisno o tome koliko će se brzo širiti Covid-19.

Preporuka je liječnika i bez toga da se izbjegavaju sva mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, a posebno tamo gdje velik broj čine stariji i kronični bolesnici.

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj je i dalje 12. Tri su oboljela u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu.

Četvrtina Italije u karanteni

“I dalje imamo samo 12 zaraženih koronavirusom, što u ovim okolnostima koje vidimo ponajprije u Italiji smatram uspješnim. Mislim da to dokazuje da mjere koje provodimo i koje ćemo provoditi daju očekivane rezultate”, rekao je u nedjelju u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj je troje zaraženih s teškim simptomima. Zbog koronavirusa četvrtina Italije je u karanteni, a spremne nove mjere, bude li to potrebno, ima i Hrvatska.

“Hrvatska će uvijek pokušati napraviti sve u cilju zaštite građana. Ekonomski razlozi su u ovom trenutku u drugom planu, u prvom je zdravlje nacije”, zaključio je Beroš.

“Nema zasad potrebe za stvaranjem karantene kao na sjeveru Italije jer su svi slučajevi Covida-19 u Hrvatskoj uvezeni ili su jasno epidemiološki povezani s uvezenim slučajevima. Enormni trud je uložen da se pod nadzor stave svi kontakti zaraženih i to kod nas drži epidemiju pod nadzorom. Ako krene ‘domaći’ prijenos među ljudima, tada će se uvesti restriktivnije mjere”, kazao je Branko Kolarić , epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...