Stožer: “Dvije osobe iz Zadra danas su se javile sa mogućim simptomima na koronavirus”

Tijekom današnjeg dana u zdravstvene ustanove Zadarske županije javile su se dvije osobe sa mogućim simptomima na koronavirus, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Nakon pregleda liječnika osobe su upućene na kućnu samoizolaciju, a uzorci su poslani na analizu.

Osobe koje prelaze granicu i ulaze na područje Republike Hrvatske obavezne su 14 dana biti u samoizolaciji, podsjećaju.

Samoizolacija podrazumjeva boravak u kuci/stanu bez kontakta s drugim ukucanima i spavanjem u zasebnoj sobi. Nužne kontakte s ukućanima ne valja ostvarivati zajedničkim boravljenjem u istoj prostoriji duže od 15 minuta i na udaljenosti manjoj od 2 metra. Pri tome trebate držati  kiruršku jednokratnu maskicu preko nosa i ustiju. Prozračivati sve prostorije.

Ukoliko je nužno ostvariti kontakte s drugim ljudima izvan kućanstva, treba ih svesti na minimum, na udaljenosti 2 m i s maskom na licu. Osobe u samoizolaciji  ne smiju  ići ni na kakva mjesta gdje se ljudi okupljaju.

Dužni su za cijelo vrijeme pratiti svoje zdravlje i javiti se svom liječniku i/ili epidemiologu ukoliko naglo dobiju povišenu temperaturu i/ili kašalj i/ili kratkoću daha uz napomenu da su  pod zdravstvenim nadzorom. Temperaturu treba  mjeriti dva puta dnevno, neizostavno se javljati epidemiologu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...