Svjetska meteorološka organizacija objavila novu prognozu, zabrinjavajuća je

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas priopćenje. U njemu navode što se očekuje u tijekom idućih nekoliko mjeseci, točnije, od ožujka do svibnja.

U nastavku prenosimo pregled priopćenja koji je pripremio Državni hidrometeorološki zavod.

U mnogim dijelovima svijeta u idućih nekoliko mjeseci očekuju se iznadprosječne temperature čak i bez prisustva događaja El Niño, koji inače dovodi do zatopljenja, objavila je Svjetska meteorološka organizacija, piše Index.hr.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Niño / južnoj oscilaciji (ENSO) vjerojatnost nastavka ENSO neutralnih uvjeta od ožujka do svibnja 2020. iznosi 60 %. Vjerojatnost događaja El Niño iznosi 35 %, a vjerojatnost događaja La Niña 5 %. Za razdoblje lipanj-kolovoz 2020., vjerojatnost ENSO neutralnog stanja iznosi 55 %, vjerojatnost događaja El Niño iznosi 20-25 %, a vjerojatnost događaja La Niña također 20-25 %.

Što je El Niño?

El Niño / južna oscilacija prirodni je fenomen koji uključuje fluktuacije temperatura površine oceana na ekvatorijalnom Pacifiku, zajedno s promjenama atmosferske cirkulacije iznad tog područja, te koji snažno utječe na obrasce vremena i klime i povezan je s rizicima kao što su obilne kiše, poplave i suše. El Niño obično podiže globalnu temperaturu, dok La Niña ima suprotni učinak.

El Niño i La Niña nisu jedini prirodni fenomeni koji utječu na globalne klimatske obrasce. WMO je zato uvela nove Globalne sezonske novosti o klimi, koje su trenutačno u probnoj fazi, a u kojima se uzimaju u obzir i drugi čimbenici koji utječu na klimu primjerice dipol Indijskog oceana.

U Globalnim sezonskim novostima o klimi stoji da su u velikim dijelovima svijeta vjerojatne iznadprosječne temperature površine mora, kako u tropskim predjelima, tako i izvan njih. Prema prognozama za razdoblje od ožujka do svibnja 2020. očekuju se temperature kopna više od uobičajenih, osobito u tropskim širinama.

Trend globalnog zatopljenja također doprinosi prognozi iznadprosječnih temperatura površine mora te temperature zraka, navodi se u tekstu.

Čak su i mjeseci ENSO neutralnog stanja topliji nego prije jer su temperature zraka i površine mora te toplina u oceanima porasli uslijed klimatskih promjena. Budući da u oceane odlazi 90 % energije zarobljene djelovanjem stakleničkih plinova, količina topline u oceanima na rekordnim je razinama, istaknuo je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

2016. tako je bila najtoplija godina u povijesti mjerenja, što je posljedica kombinacije snažnog događaja El Niño i globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. 2019. je bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja iako te godine nije bilo snažnog događaja El Niño. Upravo smo zabilježili najtopliji siječanj u povijesti mjerenja. Signal klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjima sada je jednako snažan kao signal velikih prirodnih sila, rekao je Taalas.

Požari u Australiji, najezde skakavaca u Africi…

Iako od prošlog srpnja prevladavaju ENSO neutralni uvjeti, zabilježena je snažna pozitivna faza dipola Indijskog oceana (IOD), koji se ponekad naziva indijskim Niñom, a koja se povezuje sa sušom koja je doprinijela šumskim požarima u Australiji i iznadprosječnim oborinama i poplavama u istočnoj Africi, pri čemu su potonje odigrale ključnu ulogu u trenutačnoj najezdi pustinjskih skakavaca u toj regiji. Dipol Indijskog oceana trenutačno je neutralan.

Sjeverno od ekvatora u središnjem tropskom Pacifiku te u jugozapadnom Indijskom oceanu očekuju se količine oborina više od uobičajenih, što će se protegnuti i na istočnu ekvatorijalnu Afriku. Povišene vjerojatnosti oborina nižih od uobičajenih postoje u velikom dijelu ostatka zapadnog tropskog i izvantropskog Pacifika. Oborine niže od uobičajenih također su vjerojatne u sjevernoj Južnoj Americi, Srednjoj Americi i na Karibima te u južnoj Africi, navodi se u WMO-ovim Globalnim sezonskim novostima o klimi. U upravo završenoj sezoni koja obuhvaća razdoblje od studenog do siječnja, u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i zapadnoj Australiji te u južnoj Africi, Srednjoj Americi i na Karibima također su zabilježene anomalije u obliku manje do znatno manje količine oborina. Prognoza kojom se predviđa nastavak suhih uvjeta u tim podregijama sugerira da bi ih trebalo budno pratiti i u nadolazećim mjesecima.

WMO-ove Globalne sezonske novosti o klimi temelje se na predviđanjima klimatskih modela iz cijelog svijeta dobivenih od WMO-ovih Globalnih centara za izradu dugoročnih prognoza.

Oba alata upotrebljavaju se pri izradi planova u sustavu Ujedinjenih naroda te služe kao nadopuna podacima koje objavljuju nacionalni meteorološki i hidrološki zavodi, Regionalni klimatski centri WMO-a te Forumi za regionalna klimatska predviđanja kao izvore informacija za donošenje odluka na razini država za upravljanje kriznim situacijama, planiranje u sektorima osjetljivim na klimu te za vlade.

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavni glas Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodama.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...