Tko se vrati u Hrvatsku, mogao bi od države dobiti 100 tisuća kuna

Detalje će Vlada objaviti u travnju, demografi kažu – uzalud sve ako ne raste kvaliteta života u domovini.

U siječnju ove godine 174 nezaposlene osobe dobile su preko Zavoda za zapošljavanje 75.000 do 100.000 kuna za pokretanje privatnog biznisa.

Onima koji su se udružili s više nezaposlenih državna pomoć mogla se popeti do 320.000 kuna. Tko od njih preživi godinu dana i uplaćuje doprinose, državi ne mora vratiti ništa, piše Večernji list.

Premijer A. Plenković, a nakon njega i ministar rada Josip Aladrović otkrili su da će financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana, piše Poslovni.

Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične o onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje. U programu koji je krenuo od siječnja stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU.

Moguće je da dorađeni plan, poticanje povratka neće suziti samo na EU.

Ministar Aladrović najavljuje da će se nove mjere širiti u dva smjera te će poticati migracije unutar domaćeg tržišta rada, ali i povratak onih koji su napustili Hrvatsku. Na novčane naknade, po tome, moći će računati građani koji se u potrazi za poslom odluče preseliti iz Zagreba ili Istre u Slavoniju ili Liku, na primjer, ali i stotine tisuća privremeno iseljenih koji su napustili Hrvatsku.

Hrvatska će 2020. za poticanje zapošljavanja nezaposlenih izdvojiti nešto više od milijarde kuna, u što bi se trebale uklopiti i nove mjere za povratnike. Većina novca namijenjen je ljudima koji samostalno ili udruženi s drugima pokreću privatni biznis. Demograf Dražen Živić kaže da su sve mjere koje mogu pridonijeti demografskoj revitalizaciji dobrodošle, ali dodaje:

“Najbolje mjere one koje djeluju na stanovništvo u Hrvatskoj. Ako se poboljša kvaliteta života u Hrvatskoj, činite korak naprijed prema povratku iseljenih. Neće imati smisla financijski podupirati povratak iseljenih ako istodobno zbog političkih i gospodarskih razloga u zemlji olakšavate ljudima odluku o odlasku. Uz mjere za povratak iseljenih paralelno treba dizati kvalitetu života građana pa ćemo imati manji potencijal za iseljavanje i veći potencijal za useljavanje”, kaže Živić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...