Trgovci će plaćati 20 puta veću kaznu od poskupljenja robe

Kupci su Državni inspektorat zatrpali i prijavama trgovaca koji su poskupjeli zaštićene proizvode. Vlada je prije nekoliko dana, podsjetimo, donijela odluku prema kojoj mlijeko, svježe meso, voće i povrće, jaja, riba, brašno, sol, šećer, deterdžent za rublje, sapun, pelene i slična, neophodna roba ne smiju poskupjeti iznad cijene po kojoj su se prodavali 30. siječnja.

Ako se utvrdi da je nakon 16. ožujka, kad je odluka krenula u primjenu, neki od tih proizvoda skuplji nego što je bio 30. siječnja, trgovina će platiti kaznu koja će biti 20 puta veća od razlike u cijeni. Kazna će biti naplaćivana na svu količinu tako prodane, skuplje robe. Ako je prodano, primjerice, sto kilograma skupljeg brašna, kazna će biti naplaćena za svaki kilogram. Bit će 20 puta veća od razlike u cijeni, pišu 24sata.

Osim toga, odgovorna osoba u pravnoj osobi, trgovini, plaćat će dodatnu kaznu od 3000 do 15.000 kuna. Razmatra se mogućnost da se i ta kazna, međutim, pooštri.

Nema kazne za neprijavljene kontakte

Hrvatska gospodarska komora je u ponedjeljak poručila da trgovci neće dizati marže, ali da zadnju riječ u formiranju cijena ima tržište. S obzirom na otežanu proizvodnju i prijevoz određenih roba, poručeno je, trgovci ne mogu isključiti da će cijene nekih proizvoda ipak rasti.

Oni koji pak krše rješenje o samoizolaciji plaćaju prvu kaznu od 8000 kuna, a ako ih se i drugi put ulovi u prekršaju, kazna se penje na 30.000, treći put na 60.000 pa na 120.000 kuna. Izvršenje naplate ići će prisilnim putem preko FINA-e.

U sivoj zoni ostaje, međutim, kazna za eventualno neprijavljivanje svih kontakata s kojima je bila zaražena osoba, ili osoba za koju se sumnja da ima korona virus.  Ako je netko zatajio nekog od bliskih kontakata s kojima je bio, i to se otkrije, kazna za takvo nešto zasad nije definirana, doznaju 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...