Tri osobe iz Zadra prijavljene policiji zbog kršenja samoizolacije

U obaveznoj samoizolaciji nalazi se oko 8500 osoba, objavljeno je jutros konferenciji za medije nacionalnog stožera Civilne zaštite. Međutim, ne pridržavaju se svi izrečenih im mjera i usprkos tome što su potencijalni širitelji zaraze ne ostaju u svojim domovima nego izlaze vani. Policija je primila 174 dojave građana, a utvrđeno je 40 kršenja samoizolacije i ti su slučajevi predani Državnom inspektoratu na daljnje postupanje, odnosno izricanje novčanih kazni.

Neće prezati od kažnjavanja

“Nadam se da će i ostala tijela promptno reagirati, kao i policija. Nije poanta u kažnjavanju, ali ako ne ide drugačije nećemo se libiti prijavljivanja i kažnjavanja. Javno zdravlje je na prvom mjestu i ako se netko ne može sam po sebi ponašati odgovorno postoje institucije ove države koje će ga u to uvjeriti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ne koriste elektronički nadzor – zasad

Policija zasad ne koristi elektroničke sustave nadzora, poput praćenja mobitela onih kojima je izrečena obavezna mjera samoizolacije.

“U ovom trenutku nisu na snazi mjere elektronskog nadzora, ocijenjeno je da za tim zasad nema potrebe”, rekli su nam u Ravnateljstvu policije. Smatraju da se na ovaj način najmanje troše policijski resursi jer njihovi redovni poslovi ipak ne mogu u potpunosti prestati.

Šalju patrole u provjeru

Za elektronski nadzor bi im trebali sudski nalozi, pa pribjegavaju klasičnom policijskom postupanju – pošalju patrolu na vrata osobe koja bi trebala biti u samoizolaciji i provjeravaju drži li se zaista svoja četiri zida ili je izašla vani. Policajci koji idu u kontrolu imaju nužnu zaštitnu opremu kako bi se i kod njih smanjila mogućnost zaraze.

Umreženi s Državnim inspektoratom

“Još prije nekoliko dana smo umrežili svoje baze podataka s onima Državnog inspektorata tako da svaki policajac kada provjerava neko osobu može vidjeti je li joj izrečena obavezna samoizolacija”, rekli su za Index u Ravnateljstvu policije. Prijave primaju e-mailom i telefonski preko broja 112 te ih automatski provjeravaju s bazom podataka Državnog inspektorata. Tek nakon toga policajci izlaze na teren. Osi po prijavama policajci i u redovnim kotrolama poput onih u prometu ili nasumičnog legitimiranja odmah dobiju obavijest je li osobi koju su zaustavili izrečena mjera samoizolacije

Najviše prekršitelja u Istri i Koprivnici

Najviše prekršitelja evidentirano je na područjima Istarske i Koprivničko-križevačke policijske uprave. Tamo je ulovljeno po petoro onih koji su usprkos opasnosti po javno zdravlje izlazili iz izolacije. Na varaždinskom i sisačkom području ulovljeno ih je po četvero. Po troje je prijavljeno u Požegi, Zadru, Splitu i Zagrebu.

“Molim sve građane da prijave ako znaju da netko krši mjere samoizolacije, ali isto tako da ne prijavljuju lažno. To troši dragocjene policijske resurse”, apelirali su iz Ravnateljstva policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...