U Hrvatskoj nema misa i slavlja sakramenata do daljnjeg!

Od srijede na snagu stupa odredba Hrvatske biskupske konferencije po kojoj više neće biti misnih slavlja i slavlja sakramenata niti u jednoj župi diljem Hrvatske, prenosi Tportal.

HBK donijela je 12 odrebi kojih se treba pridržavati

Odredbe HBK u svezi sa širenjem koronavirusa COVID-19 prenosimo u cijelosti:

Svjesni situacije i odgovornosti za zdravlje i život vjernika, a u skladu s najnovijim mjerama Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, Hrvatski biskupi donose mjere koje stupaju na snagu u srijedu, 18. ožujka 2020. u 00:00 i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje koronavirusa COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg.

2. Svećenici slave svetu misu privatno, bez sudjelovanja vjernika.

3. Svete mise, Križni put i drugi oblici pobožnosti na otvorenom nisu dopušteni.

4. Biskupi ordinariji, sve do opoziva, katoličke vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, praćenjem svete mise na radiju, televiziji ili na internetu i primanjem duhovne pričesti.

5. Neka se crkve za vrijeme epidemije, kad je to moguće, otvore isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika bez simptoma akutne plućne bolesti. b) maksimalno 10 ljudi može biti prisutno istovremeno, s najmanjim razmakom od 1,5 metar. c) crkvu, koja je otvorena za vjernike, treba najmanje dva puta dnevno čistiti dezinfekcijskim sredstvima (kvake na vratima, klupe itd.). d) Vjernici moraju u crkvi dobiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi se odgađa na neodređeno.

7. Crkveni sprovodi dopušteni su uz strogo pridržavanje uputa državnih institucija. Sprovod se obavlja bez sprovodne mise i samo s najbližima. Sprovodna misa neka se slavi nakon ukidanja ove upute.

8. U smrtnoj opasnosti dopušteno je podijeliti bolesničko pomazanje ukoliko su svećenik i vjernik pravilno zaštićeni.

9. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcije.

10. Biskupijski i župni uredi, crkveni arhivi i drugi crkveni uredi ostaju zatvoreni do daljnjeg. Vjernici se mogu obratiti župnim uredima isključivo telefonom ili e-mailom.

11. Katolički vrtići, škole i druge obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

12. U ustanovama gdje borave redovnici i redovnice neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...