U tjedan dana u Zadar su stigla 1.403 turista, nakon domaćih, najviše Austrijanaca; Otočani su zabrinuti: “Sve vrvi Slovencima”

Ministar Davor Božinović danas je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne najavio nove mjere na granicama. Prema istoj, uskoro ćemo zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

U susjednoj zemlji stanje s koronavirusom je ozbiljno. Broje preko 200 zaraženih i jedan smrtni slučaj.

No, ovih dana Slovenci su kao idilično mjesto za bijeg od problema i izolaciju od gradske gužve odabrali zadarske otoke.

Kako nam svakodnevno javljaju čitatelji, mnogo ih se broji u mjesto Preku na otoku Ugljanu, Dugom otoku, na Viru, na Istu, Ižu…

Mnogi na zadarskom području imaju obiteljske vikendice, no problematika leži u informaciji zabrinutih čitatelja da se spomenuti gosti temeljnih odredbi samoizolacije ne pridržavaju.
Ipak, prema jučerašnjoj obavijesti Nacionalnog koordinacijskog centra Uprave za granicu, odlukom ministra zdravstva u kućnoj karanteni tj. samoizolaciji u trajanju od 14 dana moraju biti samo oni državljani Slovenije koji dolaze s područja Bele Krajine.

Situacija se mijenja iz sata u sat, njome i odluke, odredbe i mjere, no panika lokalnog stanovništva razumljiva je.

Kako bismo saznali tko sve stiže na naše područje, u kojem broju i iz kojih zemalja, obratili se smo Turističkoj zajednici Grada Zadra.

Ovdje smo dobili podatak da su od utorka 10. ožujka do danas stigla 1.403 gosta.

Od njih je najviše domaćih gostiju – 807, potom slijede turisti iz Austrije, Bosne, Češke, pa Slovenije te Njemačke i Švicarske. Slovenaca je u ovom periodu od tjedan dana ušlo 29. U istom peridou lani 150., kažu nam.

Je li moguće da je stvarna brojka Slovenaca na administrativnom području grada Zadra, kojem pripadaju i neki otoci, mnogo veća negoli to prikazuju službene statistike? Je.

Iz TZ-a nam pojašnjavaju da svi stranci, čak i ako su vlasnici vikend kuća na zadarskom području, onoga momenta kada stignu na svoje odredište imaju obavezu prijaviti se.

Jesu li to učinili ili ne, pitanje je.

Stoga ovim putem apelira se na općinske vlasti, tamošnje službe i turističke zajednice da povedu računa o takvim slučajevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...