Ulice na Viru su prazne, trgovine opskrbljene, a Stožer civilne zaštite Općine Vir kontrolirat će poštivanje odluka državnog Stožera

Subota popodne na Viru. U normalnim okolnostima u ovo doba osunčani Vir privukao bi na stotine šetača, izletnika ili biciklista. Pa iako su ulice prazne s rijetkim šetačima, povremenim prolascima kamiona s građevnim materijalom ili dostavnim vozilima, a atmosfera čudna i pomalo jeziva, slika je zapravo poželjna. Nema gužvi u odlično opskrbljenim dućanima i trgovinama, jer se Virani uglavnom savjesno i disciplinirano pridržavaju uputa.

Nema ni masovnih okupljanja ili druženja, niti grupa po ulicama, a niti dječje graje s igrališta koja su po naputku državnog, županijskog i općinskog stožera civilne zaštite ograđena i zatvorena. Danas su djelatnici PU zadarske vršili kontrolu na Virskom mostu, kako bi upoznali i upozorili građane na opasnost nepotrebnih odlazaka s otoka, a još više na nekontrolirane i rizične dolaske. Stožer civilne zaštite Općine Vir ponudio je kontakt i osobu za nabavku lijekova ili hrane za starije sugrađane koji se ne trebaju i ne smiju izlagati riziku.

– Imali smo dva poziva, ali niti jedan nije bio zbog nabavke hrane i lijekova. Zasad sve na Viru funkcionira dosta dobro, pa nismo imali nikakvih problema. Dućani s hranom imaju zaštitare na ulazima, oni drugi su zatvoreni ili sami reguliraju promet kako se ne bi stvarale gužve, odnosno vrše usluge dostave, dok su kladionice, automat klubovi, kafići i restorani potpuno zatvoreni – kaže Frane Rudić iz Stožera civilne zaštite na Viru i kontakt osoba za usluge kupnje hrane i lijekova starijima od 65 godina.

Kako se u nekim drugim sredinama pojavljuju informacije o bitangama koje se lažno predstavljaju kao predstavnici Crvenog križa, kako bi nesretnim starcima otimali novac, važno je znati ime i prezime osobe kojoj se na Viru uvijek možete javiti za pomoć (mob. 099/312-5757).

Virski Stožer od danas je također zadužen organizirati pomoć policijskim službenicima uključivanjem svojih operativnih snaga civilne zaštite, vatrogastva i HGSS-a. Pripadnici virske civilne zaštite patrolirat će naseljima i paziti da se svi građani pridržavaju mjera upozorenja, a bit će u službenim odorama ili s vidno istaknutim obilježjima civilne zaštite.

Dežurstva će biti svakodnevna od 8 do 24 sata, što je još jedan korak u kontroli širenja epidemije uzrokovane koronavirusom, no to ne znači kako je šetnja zabranjena. Preporučuju je i liječnici, ali ona mora biti minimalna jer je na snazi Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, koja bitno ograničava kretanje po javnim površinama, trgovima ili parkovima, a ne smije biti niti organizirana kao druženje na otvorenomu. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je i Odluku o privremenoj obustavi javnog prometa u trajanju od 30 dana, kojom se, među ostalim, obustavlja javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu te javnogradski promet, izuzev autotaksi prijevoza.

Privremeno se i zatvaraju autobusni kolodvori, a ta odluka stupa na snagu od nedjelje 22. ožujka. Svi oni kojima treba prijevoz s otoka Vira mogu kontaktirati Gorana Vickovića (mob. 099/7647-554) čija kompanija Taxi Vir vrši usluge prijevoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...