Upute s Kaptola: “Prazne škropionice, hostija na dlan, suzdržite se od dolaska na liturgijska slavlja!”

Škropionice na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama trebaju ostati bez vode.

Zagrebačka nadbiskupija pozvala je u srijedu svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je da se od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti suzdrže svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne tegobe, zatim svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak su u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa te sve starije osobe, a posebno kronični bolesnici.

Škropionice na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama trebaju ostati bez vode i kao takve, ističe Bozanić, znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo.

Vjernici će pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

Rukovanje kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje neće se koristiti, a vjernici će biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke kako bi je drugom rukom prinijeli ustima.

“Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenom hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost”, poručio je kardinal Bozanić i dodao kako svi trebaju jačati u brizi za druge te da je svatko pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv.

“Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke”, ocijenio je Bozanić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...